Macskafajták – maine coon macskafajta

Macskafajták – maine coon macskafajta

Mai cikkünkben ismét egy különleges macskafajtáról lesz szó (persze melyik nem az? beleértve a keverékeket is). Már a nevének hangzása is királynői tulajdonságokat sejtet: maine coon.

A maine coon macskafajta eredete

Észak-Amerikából származik, a neve két angol eredetű szóból tevődik össze. Az első fele (=”maine”) az amerikai államra utal, itt ő a nemzeti macska. A második fele még érdekesebb: az angol „racoon”szó magyarul mosómedvét jelent. De mi köze egy cicának a mosómedvéhez?

Alapvetően annyiban köthetőek össze, hogy kissé hasonló a megjelenésük: elsősorban a mintázatuk és dús szőrzetűk a közös bennük. De olyan hajmeresztő elméletek is láttak már napvilágot, miszerint a két faj kereszteződéséből jöttek létre.

A másik, fajtához köthető ismertebb mítosz szerint Marie Antoinette Franciaországból menekült, és magával vitte kedvenc török angóramacskáit is. Bár a királynő nem jutott el az Egyesült Államokba, a cicák megmenekültek. Maine államban aztán az ottani egyéb rövid szőrű fajtákkal egyesülve alakult ki az új család.

Ennyit a legendákról, valójában őseik a vikingek norvég erdei macskái keveredtek az Amerikába érkező, zord körülményeket elviselő hosszú szőrű egyedekkel.

Macskafajták – maine coon macskafajta

Macskafajták – maine coon macskafajta

A maine coon macskafajta megjelenése

A legnagyobb méretű macskafajtaként tartják számon. A kandúrok akár a 8-10 kg-ot is elérik, míg a nőstények 6-8 kg között lehetnek.

Különlegesen fényes, selymes, vízálló bundája van, szőre a hasán és hátsó lábain még hosszabb, hogy védjen a víztől. Bozontos farka, nagy, ugyancsak szőrős fülei ugyancsak jellegzetessé teszik megjelenését. Ezek elsősorban a zord, kemény hidegek elviseléséhez alakultak ki, pamacsos talpuk olyan, mint a hócipő.

Színe szinte bármilyen lehet, standard esetben a lilát és a csokoládébarna árnyalatokat leszámítva.

Macskafajták – maine coon macskafajta

Macskafajták – maine coon macskafajta

A maine coon macskafajta jelleme

Kedves, játékos fajtaként tartják számon, nemhiába jellemzik „kedves óriás”-ként. Az átlagnál kommunikatívabb, emberközpontúbb, a legtöbb kutyatulajdonsággal rendelkező cica. Kiváló vadásznak tartják, így szeret tárgyakat is kergetni, apportírozni is. Játékosságát felnőtt korában is megőrzi, szívesen dorombol, bújik, ám nem kifejezetten ölmacska. Kíváncsi, szeret „mindenben részt venni”, de azért minden alkalmat megragad a pihenésre is.

A maine coon macskafajta egészsége, gondozása

A maine coon átlagéletkora 12,5 év. Alapvetően elmondható, hogy viszonylag egészséges fajta, a tenyésztők külön figyelmet fordítanak erre. A legjellemzőbb betegségei közé tartozik a macska-szívbetegség (HCM), de ez általában mindenféle macskafajta és a keverékek között is gyakori. Átlagnál nagyobb termete miatt a csípő diszplázia is fenyegetheti. De mivel egy eleve ellenállónak született fajta, viszonylag kevés okot ad az aggodalomra.

Szerencsére az ápolása sem igényel különösebben nagy energiabefektetést. A szőrét néha érdemes kifésülni, rendszeresen átvizsgálni a bundáját, fülét, illetve folyamatosan figyelni az állapotát – csakúgy, mint minden más cicának.

Ha tehát valaki egy kedves, barátságos, strapabíró óriás szőrgombócot szeretne, a maine coon ideális választás lehet a számára. 🙂

Macskafajták – bevezető

Macskafajták – brit rövidszőrű

Macskafajták – sziámi macska

Macskafajták – bengáli macska

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek