Mikor van a macskák világnapja?

Mikor van a macskák világnapja?

… hát természetesen az év minden napján! Legalábbis egy elkötelezett macskatartó számára. Ám ha minden nap macska-nap van, az éppannyira hatástalan lenne, mintha soha nem lenne az. Mert mégiscsak kell valami megkülönböztetés. A kényeztetés egy magasabb foka ahhoz, hogy ne csak magunkban, de bennük is kellőképpen tudatosítsuk, mennyire különleges élőlények is ők. És különben is: manapság már mindennek és mindenkinek szentelünk legalább évi egy 1/365-öd időt. Akkor az mégsem járja, hogy pont a cicáknak ne legyen ilyen?!

Macskák világnapja – tehát melyik is az?

Nem fog senki meglepődni, ha azt írom: a macskák ebben is túlteljesítenek. Ugyanis két olyan fő dátum is van, amit a cicáknak szentelnek. Lássuk a részleteket.

  1. Nemzetközi macskák világnapja – augusztus 8.

A Nemzetközi macskák világnapját augusztus 8-ra tette az alapító, a Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW). 2002-ben jött létre. A cél az volt, hogy felhívják a figyelmet a kóbor macskák nagy száma miatti problémákra.

    1. Nemzeti macskák világnapja – október 29.(USA), augusztus 8. (Kanada)

Macskák világnapja

Ez nagyon hasonlít az előzőhöz, sőt, még van, aki ugyanakkorra teszi a dátumot, mint a Nemzetközi elnevezésű. Erről azt lehet tudni, hogy az Állatok Elleni Kegyetlenség Megelőzése Amerikai Társaság (ASPCA) nevű szervezet segítségével alapította egy állatszerető és -szakértő, és saját külön honlapja is van hozzá. A cél itt is a cicák jólétének szolgálata, a gazdátlan cicák mentése, otthonkeresés a számukra. Mindezt úgy kívánják elérni, hogy október 29-én, kiterjedt médiakapcsolataik segítségével „felrobbantják az internet világát” a rengeteg cicával kapcsolatos információval. Az ezáltal befolyt támogatási összegeket pedig egész évben a macskák segítésére fordítják. Az első ilyen nap 2005-ben volt.

  1. Macskák világnapja – hogy mikor, attól függ, hol..

Európa nagy részén ez a nap február 17-ére esik, Oroszországban pedig éppenséggel március első napjára.

Magyarországon mind az augusztus 8-i, mind a február 17-i napokról lehet információt találni a macskák világnapjaként, nagyjából egyenlő arányban.

Japánban pedig nem hivatalosan február 22-ét nevezték ki a cicákénak.

Macskák világnapja

Macskák világnapja – de ez még nem minden…

De még ennél is szerteágazóbb a képlet! Hiszen egy macskában annyi minden jó van, hogy némelyiket még ezen felül, külön is kell ünnepelni…

Ilyen például:

  • Nemzeti „öleld meg a macskádat”-nap: június 4.

a gazdik boldogságának növelésére

  • Nemzeti fekete macskák napja: október 27.

amikor is a még a macskák közül is kicsillogó szépségű, ám gyakran hátrányosan kezelt fekete cicákat éltetjük

És persze biztosan lehet még találni a cicák (és persze gazdáik) szempontjából fontos dátumokat az évben. Elvégre nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire különleges élőlények ők. A legjobb, ha ezt mindennap tudatosítjuk benne – de ezeken a neves napokon pedig még ennél is jobban. 🙂

Forrás: Wikipedia, utolsó megtekintés: 2019-04-16.

Macskák világnapja

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek