Macskafajták – sziámi macska

Macskafajták – sziámi macska

Valószínűleg a kevésbé macskaszerető emberek nagy része sokkal kevesebb cicafajtát tudna felismerni – vagy pláne felsorolni! –, mint kutyát. Pedig hát abból is van, méghozzá nem is kevés. Ám a sziámi macska kifejezés talán még azoknak is ismerősen cseng, akik inkább igyekeznek távol tartani magukat minden macskával kapcsolatos témától.

De vajon hogy is néz ki ez a sziámi cica, és mi érdekeset lehet tudni róla?

Sziámi macska

Sziámi macska

Sziámi macska – eredete

Távol-keletről indult, hogy aztán az egész világon elterjedjen, ahogyan a neve is sejteti: Sziám a mai Thaiföld régi elnevezése volt.  Először egy német természettudós írta le, aki egy Kaszpi-tengeri expedíción találkozott vele 1794-ben. A 19. századra már Európában is ismert volt, sőt, 1888-ban Londonban egy macskakiállításon egyenesen „A legszebb macska” címmel ajándékozták meg.

Sziámi macska – kinézete

A sziámi cica nagyon jellegzetes külsővel rendelkezik. Nem túl nagyméretű, de előkelően elegáns, karcsú a felépítése. Izmos és hajlékony, nyaka hosszú. Fejformája a legjellegzetesebb: orra felé ék alakban elkeskenyedik, fülei pedig nagyon távol állnak egymástól. Másik különleges ismertetőjegye világító kék szeme.

Szőre rövid és puha, nincs aljszőrzete. Az alapszíne mindig fehér, ehhez járul egy másik, kiegészítő szín, ami foltokban található a testén. Ezek többek között lehetnek: fókaszínű, csokoládéjegyű, valamint kék, lila, vörös, krém árnyalatok, de van teknőctarka, cirmosjegyű, sőt ezek kombinációja is létezik.

Sziámi macska

Sziámi macska jellegzetessége a világító kék szem

Sziámi macska – tulajdonságai

Nemcsak külseje, de karaktere is egyedi. Van, aki azt mondja, a sziámi „a macskák hercege”, mások inkább úgy tartják, hogy „a macskavilág kutyája”. Abban általában egyetértenek, hogy nem éppen a nyugalom jellemző rá: pörgős, aktív, szereti, ha van élet körülötte és ő van a középpontban. Ugyanakkor intelligens, és „kutyasága” abban nyilvánul meg, hogy könnyen tanul, mert szereti, ha foglalkoznak vele – na persze már csak úgy macskásan, azaz mindenféle kényszer nélkül, úgy és amikor ő szeretné.

Sziámi macska – ápolása

Szerencsére puha, rövid szőre nem igényel különösebben megerőltető törődést, elég, ha néha kicsit kifésüljük egy erre alkalmas kefével – a higiénia többi részét intézi ő maga. 😉

Sziámi macska

Sziámi macska

Sziámi macska – betegségei

Sajnos nála is előfordulhatnak örökletes betegségek, mint például a dülledt szem vagy szívgyengeség, emésztési problémák.

 

 

Sziámi macska – tudtad-e?

  • A sziámi cicababák teljesen fehéren jönnek világra, és csak később jelennek meg a testén a későbbi végleges színei: tulajdonképpen albínónak számítanak, ugyanis a fehér alapszínen megjelenő foltok (a végtagokon és az arc egyes részein) ott aktiválódnak, ahol a test hőmérséklete a normálisnál alacsonyabb.

A sziámi cicák a kultúrából sem hiányozhatnak:

  • A híres Óz, a csodák csodája című filmben Dorothy azért nem tud léghajóval hazajutni Kansasba, mert mikor indulnának, Totó kutyája a lent bámuló tömegben meglát egy sziámi cicát egy kislány kezében, és kiugrik, hogy levadássza (azért szerencsére végül mégis hazajutnak 😉 )
  • Garfield mellett a konkurens macska, Nermal, egy sziámi cica.
Sziámi macska

Sziámi macska kölyök

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek