Macskaetológia, avagy hírek a tudomány világából: Cicák és névfelismerés

Macskaetológia, avagy hírek a tudomány világából: Cicák és névfelismerés

Minden macskatartó úgy beszél kedvencével, hogy a nevén szólítja. De vajon a cicánk tudja-e, hogy ez a megkülönböztető jelzés csak neki szól? Vagy csak mi, gazdik szeretnénk azt hinni, hogy értik a beszédünket?

Szerencsére nemcsak a macskatartókat, de a tudósokat is érdekelte ez a kérdés. Egy nemrégiben publikált kutatás azt vizsgálta, vajon a cicák tudnak-e különbséget tenni a nevük és más egyéb szavak között. Lássuk, mire jutottak!

Cicák és névfelismerés – a kísérlet

Azt már tudjuk, hogy ha cicánk figyelmét felhívjuk a nevének kimondásával, könnyebben léphetünk vele interakcióba. Tehát valamilyen hatással mindenképpen van rájuk. De vajon meg tudják-e különböztetni más szavaktól?

Ennek megvizsgálásához cicának hangfelvételről különböző szavakat játszottak le a távol levő gazda hangjával. Az első négy szó átlagos főnév volt, aminek nem volt különleges jelentéstartalma, de hangzásuk hasonlított. A kísérletvezetők ezalatt figyelték a macska reakcióit. Ilyen jelek lehettek például a fül, fej, farok vagy láb mozgatása, hangadás. A több hasonló hang hallatán a cicák megszokták ezt a „zajt”, így egy idő után már nem reagáltak rá. Ezután viszont a nevük hangzott el. Ha erre viszont mutattak reakciót, az azt jelentette, hogy képesek megkülönböztetni a nevüket más szavaktól. Elsőként egyke vagy kevés más macskával együtt élő cicák voltak az alanyok.

Másodszorra azt vizsgálták, vajon meg tudják-e különböztetni a saját nevüket más nevektől. Ehhez olyan alanyokat használtak, akik 4 vagy több másik macskával éltek együtt. Abból indultak ki, hogy ezek a velük együtt élő többi egyed neveit is képesek felismerni. Ezért itt a kísérleti macska neve előtt a többiekét mondták ki. A harmadik kísérletben ugyanúgy sokmacskás területről vették az alanyokat, náluk ismét a saját név és egyéb főnevek megkülönböztetését mérték.

Végül a saját név-egyéb főnevek megkülönböztetését úgy is megnézték, hogy nem a gazdájuk, hanem egy idegen mondta ki őket.

Macskaetológia, Cicák és névfelismerés

Cicák és névfelismerés – az eredmények

A sajátgazdás kísérletekben 16-ból 11 cica szokta meg a hasonló főnevek hangját (csökkent a rájuk adott válasza). Ebből a 11-ből pedig 9 reagált erősebben, mikor a saját nevét hallotta. Idegen hangnál a 33 kísérleti alanyból 20 szokta meg a jelentést nem hordozó szavakat, és 13 figyelt fel a nevére.

És még egy érdekes eredmény. A névre való reakciók nagy része orientációs (fül/fej mozdítása) volt, és sokkal kevesebb a kommunikációs (farok mozgatás, hangadás).

Ez azt jelenti, hogy a cicák bizonyítottan ismerik a saját nevüket – ám ez nem különösebben érdekli őket. Hogy miért? Erre két választ adhatunk hirtelen. Az egyik: a macskák már csak ilyenek – akkor érdeklődnek, amikor kedvük tartja. A másik: van remény: lehet, hogy nekik még több idő kell az emberrel való állandó együttlétre. Egy idő múlva talán szorosabbá válik a kötődés, és ezt ki is fogják mutatni.

Macskaetológia, avagy hírek a tudomány világából: Hogyan beszélget a cica és a gazdi egymással?

Macskaetológia, avagy hírek a tudomány világából: Cicák és a mutatás

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek