Macskafajták – bengáli macska

Macskafajták – bengáli macska

Mai cicás főszereplőnk ismét – bár mikor nem? – egy különleges egyed. Azt szeretnéd, hogy olyan háziállatod legyen, amelyik úgy néz ki, mint egy vadon élő? Érezni szeretnéd otthonodban is a valódi, vérpezsdítő dzsungelhangulatot? Akkor a bengáli macska a neked való!

De nézzük meg egy kicsit részletezve, mit is illik tudni erről a különleges cicafajtáról!

A bengáli macska eredete, származása

A bengáli fajta egy úgynevezett hibrid fajta, ami azt jelenti, hogy két fajta kereszteződéséből jött létre. Ezek pedig a sima házi macska, valamint egy vadon élő fajta, az ázsiai leopárdmacska, más néven bengáli törpemacska. A cél az volt, hogy egy olyan könnyen kezelhető, egészséges házikedvencet hozzanak létre, amelyik egyúttal egy egzotikus vadállat külsejével rendelkezik.

Macskafajták Bengáli

Eredetileg állítólag a véletlennek volt köszönhető az első néhány hibrid fajta megjelenése. A mai, modern bengáli macska tudatos kitenyésztése a kaliforniai Jean Mill nevéhez fűződik. Az első, feljegyzett, kifejezetten szándékos keresztezésű alom 1963-ban született meg.

Az 1980-as években még többet dolgoztak a tökéletes fajta kitenyésztésén. 1992-re a Nemzetközi Macskaszövetség (TICA) már 125 bejegyzett bengálimacska-tenyésztővel rendelkezett. A 2000-es évektől pedig a népszerűségük tovább nőtt: napjainkra világszerte több mint 1000 tenyésztő foglalkozik velük.

A bengáli macska megjelenése

Már első ránézésre is látszik, hogy a bengáli cica egy különleges fajta. Ugyanis nagyon jellegzetes a mintázatuk. A legnépszerűbb a barna színű, rozettamintás, de több egyéb színben (piros, fekete, szürke) és mintázatban (pöttyös, foltos, márványos) is létezik. Leginkább a leopárdhoz szokták hasonlítani.

Mérete közepes-nagy, hosszúkás. Izmos testalkatú, feje széles, szeme mandulavágású, legtöbbször sárga vagy zöld. Bundája tömött, puha és csak rövidszőrű változatban létezik.

Ápolása szerencsére nem igényel különösebb speciális odafigyelést.

Macskafajták Bengáli

A bengáli macska jelleme

Bár az első almok még megőrizték a leopárdmacska vad természetét, mára már nyugodt lett, könnyen tanítható. Intelligencia, játékosság és energikusság jellemzi őket. Szelíd, de nem az a kifejezett „ölmacska”. Szeret sokat kommunikálni, hangosan nyávogni.

Macskafajták Bengáli

Macskafajták Bengáli anya és lánya

És végül, néhány érdekesség a bengáli cicákról:

Tudtad-e…?

  • …hogy a fehér színű, hóbengál cica szeme általában különleges kék színű szokott lenni?
  • …hogy a bengáli cicák legjellemzőbb betegsége a szívizom megvastagodása miatt kialakuló, HCM nevű genetikai probléma?
  • …hogy New York városában és Hawaiin a bengáli cicák tiltólistán vannak?
  • …hogy sok bengálicica-tulajdonos észrevette, hogy macskája előszeretettel hoz vissza tárgyakat, és szeret megmártózni a vízben?

Forrás: Wikipedia, utolsó megtekintés: 2019.03.19.

További macskafajákról is olvashatsz.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek