Macskafajták – bevezető

Macskafajták – bevezető

Ha valaki azon gondolkozik, hogy új családtagként egy macskát vesz magához, az első kérdés, ami felmerül, az, hogy milyen cica is legyen? Persze ez több mindenre vonatkozhat, így például, hogy

  • kölyök vagy felnőtt cica legyen,
  • vegyen vagy örökbe fogadjon,
  • nőstény vagy kandúr legyen,
Macskafajták

Macskafajták kölyök vagy felnőtt legyen?

Az egyik legfontosabb azonban az, hogy keverék vagy fajtatiszta legyen? Elsősorban persze azon múlik, hogy mennyire kíván a majdani gazdi a pénztárcájába nyúlni, ugyanis a fajtiszta cicák nyilván sokkal többe kerülnek, mint egy bármilyen utcai macska utódja.

De az anyagiakon túl, bár persze a kutyák esetében ezt még sokkal inkább releváns kérdés, azért a macskáknál is van különbség egyes fajták között nemcsak küllemben, de temperamentumban is. Ráadásul az egyes fajták különböző mértékű és típusú gondoskodást igényelnek. Ezért nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy egyáltalán hányféle cicafajta van, melyek ezek, és melyikre mi a legjellemzőbb, így a legfontosabb cicafajták bemutatásával szeretnénk egy kicsit segíteni a választásban.

Macskafajták

Macskafajták

Macskafajták – hogyan alakultak ki?

Talán nem mindenki tudja, hogy az egyes, ma is megtalálható házimacska-fajták közül némely jellegzetességek direkt keresztezés – általában az európai házimacska keresztezése vadon élő macskákkal (így például a bengáli vagy a szavanna), mások pedig spontán mutáció eredményei, melyek közül a kedvezőket a tenyésztők igyekeztek fenntartani – ezeknek köszönhetjük a mai manx vagy szfinx fajtákat.

Macskafajták – kategóriák, variációk

Az egyes macskafajták száma mintegy 40 és 80 közé tehető, ezen belül pedig legalább 500 változat található. Az egyes fajtákat a szőrük hossza alapján három fő kategóriába sorolhatjuk:

  • rövid szőrű,
  • félhosszú szőrű
  • és hosszú szőrű fajták.

A rövid szőrű fajták elsősorban brit, amerikai vagy keleti eredetűek, és sokkal elterjedtebbek, mint hosszabb szőrű társaik. A hosszú szőrű fajták elsősorban Perzsiából vagy a mai Törökországból származnak. A szőr hosszától függően az egyes fajták ápolása is igen eltérő lehet.

Macskafajták

Macskafajták, rövid vagy hosszabb szőrű legyen?

Macskafajták – tenyésztés és egészség

A (túl)tenyésztés, csakúgy, mint a kutyák esetében, gyakran okozhat a fajtacicáknál is egészségkárosodásokat. Ezek közül a legjellemzőbb például a fehér szín: e különleges szín kialakítása ugyanis azzal jár, hogy az egyes egyedek körében gyakoribb felmerülő probléma a süketség. De ugyancsak egészségügyi problémákat eredményezhet az átlagnál rövidebb vagy hiányzó farok, a szőrzet hiánya, a lapos vagy görbe fülek vagy akár a megrövidült lábak. Az ilyenfajta öröklődő betegségeket hordozó egyedeket Magyarországon tilos továbbtenyészteni.

Macskafajták

Macskafajták, milyet válasszunk?

A továbbiakban bemutatunk majd néhány jellemzőbb fajtát, és elmondjuk róluk a legfontosabb tudnivalókat.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek