Macskafajták – brit rövidszőrű

Macskafajták – brit rövidszőrű

Szeretnél egy cicát? De nem elégedsz meg akármivel, hanem valami igazán különlegesre vágysz? Akkor van egy igazán kiváló ajánlatom a számodra: válaszd a brit rövidszőrűt!

Brit rövidszőrű cica – eredete

Már az is mutatja, hogy nem akármilyen fajtáról van szó, hogy ez az, amelyik az egyik legmesszebbre menő múltra tekinthet vissza: már az időszámításunk szerinti első században megjelent.

A hivatalos kitenyésztés azonban a 19. századtól kezdődött, és egyes berkekben az a vélemény járja, hogy egy olyan tenyésztőnek köszönhető, aki egyben művész is volt – ez meg is látszik a brit rövidszőrűn, hiszen különleges megjelenéséről még a későbbiekben mindenképpen szót ejtünk majd –: ő volt Harrison Weir.

A háborúk nem kedveztek a cicafajtáknak sem, sőt, a kihalás fenyegette őket, ezért a brit rövidszőrű fennmaradása érdekében keresztezték perzsa macskákkal, valamint francia karthauziakkal. Mikor már stabilizálódott a helyzete, az 1970-es évekre ismét tiszta vérvonalúvá vált.

Brit rövidszőrű cica

Brit rövidszőrű cica

Brit rövidszőrű cica – a legenda

A legenda úgy tartja, hogy a római megszállás folyamán egyiptomi macskafajták kerültek a Brit-szigetekre, és keveredtek az európai állománnyal – így alakult ki ez a gyönyörűséges fajta, és azóta is gyakorlatilag töretlen népszerűségnek örvend, nemcsak ott, hanem az egész világon.

Brit rövidszőrű cica – megjelenése

Ami nem is csoda, mert elég, ha az ember ránéz impozáns külsejére, és rögtön tudni fogja, hogy nem akárkivel hozta össze a sors. Zömök, mokány test, erős mellkas és vastag farok jellemzi, rövid, de annál tömöttebb, pihepuha bundával – és ez utóbbi a fő erőssége: leggyakoribb az egyedülálló, kékesszürke színű, de ezen kívül további extrém színekben is fellelhető, így például a fekete, fehér, ezüst-arany, krém, fahéj, csokoládé, sőt, akár a lila színvariáció is. Ezen kívül mintás változatai is fellelhetőek.

Feje is szép nagy és kerek, a hímeknél gyakran tokával – nem meglepő a gyanús hasonlóság Garfielddal..

Szeme nagy és rendszerint feltűnően kiragyog a szőréből. Középtermetű, és viszonylag sokára, kb. hároméves korára fejlődik ki véglegesen.

Brit rövidszőrű cica

Brit rövidszőrű cica – jelleme

Külsejének megfelelően nyugodt, méltóságteljes, kevésbé játékos, mint néhány más fajta, viszont cserébe hálás, hűséges a gazdájához, és jól tolerálja a más háziállatokat és a gyermekeket. Mindez, gyönyörűséges megjelenésével együtt, a legkedveltebb fajtává teszi.

További jó, hír, hogy viszonylag sokáig él, akár 14-20 évig is, megfelelő körülmények között, így szerencsére sokáig élvezhetjük a társaságát. 🙂

Brit rövidszőrű cica – tudtad-e?

Nemcsak a valóságban, de az irodalomban és a tömegkultúrában is népszerű: Lewis Carroll örök klasszikusában „Chesire Cat” (magyarul Fakutya, Nevető Macska, sőt, legutóbb Famacska) karakterét Sir John Tenner híres illusztrációjában brit rövidszőrű macskaként ábrázolja.

Sőt, az egyik legnépszerűbb macskaeledel-gyártó, a Whiskas ég kabalafigurája is egy ezüstcsíkos, vakítósárga szemű brit rövidszőrű cicus.

Forrás: Wikipedia, utolsó megtekintés: 2018.12.21.

Brit rövidszőrű cica

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek