Mennyire intelligens a macskád? Jobban, mint gondolnád!

Mennyire intelligens a macskád? Jobban, mint gondolnád!

Azt gondolom, az emberek között örök vita téma, hogy a macskák vagy a kutyák a jobb háziállatok. Habár erre nem lehet objektíven válaszolni, a háziállatok intelligenciáját számtalan kutatás vizsgálta már.

Azt mindannyian tudjuk, hogy a kutyákkal való kommunikáció és interakció eredményesebb, hiszen ők aktívabban reagálnak gazdájuk szavaira és utasításaira. A macskák esetében azonban ez nem olyan egyszerű, hiszen náluk nem állapítható meg egyértelműen, hogy vajon értik-e, hogy mit mondunk nekik.

Ebben a cikkben igyekszünk választ találni arra a kérdésre, hogy vajon mennyire intelligensek a macskák.

Mennyit ért macskád beszédedből?

Erre a kérdésre irányuló kísérletekről olvashatunk részletesen is. Azt biztosan elmondhatjuk, hogy képesek saját nevüket felismerni, melyet fejmozdulattal vagy fülük rezdülésével bizony jeleznek is gazdájuk számára.

A macskák intelligenciájuk és értelmük többféle módon mutatkozik meg. Ilyen többek között a környezet felfedezése és megismerése. Emellett érdekesség, hogy sokkal tovább képesek bizonyos információkat megőrizni, valamint a tanult információt felhasználni, mint sok másik háziállat. Erre számos kutatás irányult, ahol macskákat különböző feladatokra tanítottak meg, majd ezeket több órával később ismét elpróbálták.

Sok macskatartó vehette észre továbbá kedvencén, hogy néha bizony fura dolgokat csinálnak. Ilyen lehet a kilincs használat, a szekrényajtó kinyitása, vagy éppen a villanykapcsoló fel-és lekapcsolása.

Ezeknek fő oka, hogy a macskák megfigyelés során is nagyon gyorsan tanulnak. Tehát sok esetben a gazdi viselkedését sajátítják el és másolják.

Macskák figyelemfelhívó viselkedése

A macska intelligencia fejleszthető, ha megfelelő mennyiségű türelemmel rendelkezünk.

A kutya és a macska intelligencia – mekkora a különbség?

Alapvetően elmondható, hogy a macskák nem olyan módon értik szavainkat, mint a kutyák. Tehát nem értik az adott parancsszavakat, hanem sokkal inkább a hanglejtésből, geszusokból és fejmozdulatokból értenek.

Utóbbira, azaz a fejmozdulatok értelmezésére még külön kutatás is irányult, mely szintén alátámasztotta, hogy a macskák ezt ugyanúgy értik, ahogy a kutyák.

A különbségek fő oka a két állat eltérő tartásából is ered. Mivel ideális esetben a kutyákat gazdájuk köyökkoruktól fogva különböző parancsszavakra tanítja, érthető módon sokkal gyorsabban és könnyebben tanulnak.

Ez náluk elengedhetetlen a megfelelő szocializációhoz, a napi sétához vagy akár az állatorvosi látogatásokhoz. Mivel mindezt macskáinkkal nem tesszük, így számukra a tanulás egészen máshogy működik.

Hogyan tudod macskádat nevelni?

Amennyiben szeretnéd macskádat kicsit tanítani, nevelni, fontos tudnod a megfelelő tanítási trükköket és tippeket hozzá. A macskák számára a hatékony tanítás alapja a folyamatos dicséret és jutalmazás, mivel ők nem reagálnak jól a negatív megerősítésre.

Ezt abban az esetben is tudod alkalmazni, ha valamilyen rossz szokásáról szeretnéd lenevelni. Például, ha nem megfelelő helyen – akár kanapéd oldalán – kaparászik, egyszerűen csak vidd oda a kaparófájához és jutalomfalattal dicsérd meg, mikor azt kezdi el kaparni.

Ugyanez igaz az alomra szoktatásnál is, tehát igyekezz a szidás helyett a pozitív megerősítést alkalmazni, és próbálj meg nagyon türelmes lenni.

Fontos továbbá, hogy a kutyáktól eltérően nem tudod majd bámilyen trükkre megtanítani őket – ezért szükséges, hogy cicád is élvezze az adott trükköket, melyeket tanítasz neki. Érdemes játékként bevezetned számára és csak nagyon rövid időket töltened tanítással, hiszen hamar elvesztik érdeklődésüket. Ez lehet akár a magadhoz hívás, a marad, vagy bármely egyéb parancs vagy trükk.

Manapság egyre több macskatartó szerez be pórázt a kinti séta érdekében. Bár ez elsőre érdekesen hangzik, a macskákat is lehet pórázra szoktatni, azonban ez a kutyákhoz képest jóval több türelmet igényel majd. Ez is a nevelés része lehet, viszont itt méginkább fontos a türelem és a pozitív megerősítés, azaz jutalmazás és dicséret.

Végezetül, amennyiben sok időd és energiád van, egyes hozzáértők még a klikkeres módszert is ajánlják macskák számára. Ez a kutya kiképzésben elterjedt módszer néhányak szerint ugyanis a macskáknál is hasonlóan hatékony, és mindösszesen egy klikker beszerzése szükséges hozzá.

Cicatanítás-klikker, macska intelligencia

Macska intelligencia fejlesztése klikker segítségével

Miért fontos macskánk nevelése?

Jogosan merülhet fel sokakban a kérdés, hogy mindennek vajon mi az értelme? Hiszen ahogy fent is említettük, macskánkkal ritkán vagyunk olyan helyzetben, ahol ezek a parancsok és trükkök szükségesek lennének.

Valamint, mivel társaságba és más állatok közé sem igazán visszük őket, nem szükséges a szocializáció, a behívás és ehhez hasonló tudás.

Azonban ugyanúgy, ahogy kutyák esetében, macskánk is értékeli a figyelmet és az együtt töltött időt. A tanítás során is egyre erősebbé válik a macskád és közötted lévő kötelék, amely minden gazdi célja kell, hogy legyen.

Emellett az együttélés is sok esetben kellemesebb és kiegyensúlyozottabb, ha macskád az alapvető dolgokat megtanulja és a te elvárásaidnak és igényeidnek megfelelően viselkedik.

Cicaszórakoztatás, macska intelligencia

Cicaszórakoztatás

Összefoglalás

Összességében látható, hogy a macskák a népszerű vélemény ellenére igenis taníthatók. Ugyan a kutyák tanítási módszerei nem minden esetben vezetnek náluk is eredményre, amennyiben tudod, hogy milyen trükkökkel érhetsz el eredményt, biztosan sikeres lesz a nevelés.

A legfontosabb a sok türelem és dicséret, valamint, hogy cicád igényeit is figyelembe vedd. Hiszen te is akkor leszel boldog, ha ő jól érzi magát.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek

Foltos cica nevek- Foltos macska nevek

Vörös cica nevek, vörös macska nevek

Fekete macska nevek, fekete cica nevek

Fehér macska nevek, fehér cica nevek

Szürke cica nevek, cirmos cica nevek

Narancssárga macskanevek

Kopasz macska nevek

Angol macska nevek, angol cicanevek

Egyiptomi macska nevek

Japán macskanevek

Olasz macskanevek

Orosz kék macska nevek

Bengáli cica nevek

Perzsa macska nevek

Sziámi macska nevek