Cica szobatisztaságra nevelése

Cica szobatisztaságra nevelése

Akinek még sose volt cicája, de szeretne a közeljövőben egyet, bizonyára kicsit tarthat  a problémától. Vajon mennyire fog gondot okozni az, hogy megtanítsa az új jövevényt a szobatisztaságra. Ebben igyekszünk most segíteni.

A rövid válasz a felvetett kérdésre: semennyire. Alapvetően ugyanis a cicák már eleve „szobatisztának születnek”. Mivel meglehetősen kényesek a tisztaságra, benne van a génjeikben az, hogy a közvetlen életterüket ne szennyezzék be maguk körül. Legtöbbször az anyjuktól tanulják meg, hogy hogyan, hova érdemes üríteni. De olyan kiscicák is hamar, maguktól rátalálnak a megoldásra, akiket idő előtt szakítottak el a mamájuktól. Azért persze az nem árt, ha mi is egy kicsit „rásegítünk”, hogy jó helyre menjen minden. Mondunk pár tippet:

Cica szobatisztaságra nevelése – Ha megtörtént a baj

  • … soha ne büntessük meg érte a cicát! Egyrészt, ők sokkal érzékenyebb állatok, mint például a kutya. Ezért azzal inkább a lelkivilágukba gázolnánk csak bele, ahelyett, hogy „okulnának” belőle.
  • …fontos viszont, hogy a szagot mielőbb és a lehető legalaposabban távolítsuk el a nem kívánt helyről, ugyanis a cicák eleinte a szag alapján fognak visszatérni a helyszínre, és ismételten oda fognak üríteni. Ammóniát és klórt tartalmazó mosószert inkább ne alkalmazzunk, mert a cica vizelete ezeket tartalmazza, inkább használjunk szódabikarbónát vagy ecetet
    • …ellenben ha egy olyan dologra ment a pisi, amiért nem kár, ellenben mozdítható, akkor azt érdemes eleinte beletenni a kijelölt helyre, az alomtálcára.

Cica szobatisztaságra nevelése – A siker titka: a megelőzés

És most néhány jó tanács annak érdekében, hogy ne is forduljon elő eleinte sem váratlan baleset:

  • alom – nem a legdrágább a legjobb: eleinte nem érdemes olyat választani, ami kiemelten nedvszívó és szagmegkötő, hiszen a fentiek szerint a cicák pont hogy a „szagra mennek” – érdemes tehát a kezdetekben inkább kicsit tovább benne tartani a maradványokat, hogy ez is vezesse őt (bár a szilárdabbakat ezzel szemben nem árt inkább eltávolítani, mert van olyan macska, amelyiknek viszont az a szag nincs annyira az ínyére).
  • alomtálca – legyen inkább nyitott: ismételten főleg eleinte, ugyanis a zárt alomtálca lényege pont az, hogy elrejtse a kellemetlen szagokat, nekünk pedig ugye, ilyenkor még inkább jól jön, ha tudja a cicánkat vezetni
  • fontos az elhelyezés: legyen az a pisilőhely egy nyugodt sziget, ahol cicánk biztonságban érzi magát, például egy sarokban, lehetőleg nem túl közel az etetési helytől. Viszont ne legyen túl messze az alvóhelyéhez, hiszen egy hosszú éjszakát követően, akárcsak nekünk is, felkeléskor lehet, hogy ez lenne az első, amin gyorsan túl szeretne esni – ne kelljen tehát túl messzire mennie, mert azért egy pici cicc eleinte még kevésbé tudja kontrollálni az ingerét, és előfordulhat, hogy előbb kijön, aminek jönnie kell, mint hogy elérje a célt…
Cica szobatisztaságra nevelése

Cica szobatisztaságra nevelése, cél a megelőzés.

Cica szobatisztaságra nevelése – Nem mindegy, hogy véletlen baleset vagy jelölés

Ha állva csinálja, és mini cseppeket spriccel, leggyakrabban függőleges felületre, akkor jelöl. Ha viszont leguggol, akkor inkább a pocija nyomásától szeretne megszabadulni. Utóbbi esetben a fentiekben vázoltak szerint érdemes eljárni, ha viszont jelölésről van szó, akkor először is, tudni kell, hogy mi váltotta ki belőle a jelölést. Ez vagy egy megbetegedésre, a húgyúti fertőzésre utal – ebben az esetben azt megfelelően ki kell kezelni, tehát először is érdemes ezt a lehetőséget egy állatorvosi vizittel felfedezni vagy kizárni. A másik leggyakoribb ok pedig a stressz – valamilyen változás az élettérben, például egy új családtag érkezése, esetleg a lakóterületén történt átrendezés. Ilyenkor tehát elsődleges, hogy kitaláljuk, mi okozhatta a stresszt, és lehetőleg mielőbb szüntessük meg. A szidás, büntetés természetesen itt sem jó megoldás.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek