Cicák és a mutatás – Macskaetológia, avagy hírek a tudomány világából

Cicák és a mutatás – Macskaetológia, avagy hírek a tudomány világából

Újabb rendkívül sikeres eredmények a macskák részéről! Igen, lassan a kutya és a cica fej-fej mellett fog haladni, ha az a kérdés, hogy melyikük tud sikeresebben kommunikálni az emberrel!

Azt már egy kérdőíves felmérés segítségével sikerült feltérképezni a kutatóknak – akik, jegyezzük meg, az ELTE Etológiai tanszékének dolgozói és hallgatói, és már a kutyaetológia terén is úttörőnek számítanak –, hogy a cicatartók szerint kiskedvencük nemcsak cuki, de ügyesokos is, ráadásul tudnak egymással kommunikálni.

Ezúttal viszont még tovább merészkedtek a tudósok: magukat a cicákat figyelték meg és tesztelték le. Persze a macskák intelligenciája már abban is megmutatkozik, hogy mindezért ki se kellett merészkedniük otthonukból: ugyanis a kutatók mentek el hozzájuk. Összesen 41 cicát mértek fel így, 24 feladat segítségével.

A kérdések, amikre a választ keresték, a következők voltak:

  • vajon követi-e a cica egy ismeretlen fejfordítással történő jelzéseit
  • segít-e nekik a feladat teljesítésében, ha előtte adnak neki egy verbális megerősítést (a cicus nevét mondják a feladat bemutatása előtt)
  • melyik hatékonyabb: a folyamatos bámulás vagy a fej oda-visszafordításával történő nézés
Cicák és a mutatás - Macskaetológia

Cicák és a mutatás – Macskaetológia

Cicák és mutatás – a feladat

A kiinduló feladat az volt, hogy a macskának két, lefordított cserépedény közül kellett kiválasztania azt, amelyikben a jutalomfalat volt elrejtve, az alapján, hogy a kísérletvezető különböző segítségeket adott neki:

  • alapesetben a kutató a fejét a jutalomfalatot rejtő edény felé fordította
    • a feladatok felénél a fejfordítás előtt egy semleges csettintő hang hallatszott
    • a másik felében pedig figyelemfelhívó megszólítás volt a mozdulat előtt

Cicák és mutatás – az eredmények

A 41 résztvevő cica a 24 feladatot összességében 70%-ban sikeresen teljesítette. Ez már olyan eredmény, ami mindenképpen a véletlenszerűnél biztosabb sikert jelent.

Ugyancsak kiderült, hogy a macskák egyaránt jól teljesítettek akkor, ha a nevükön szólították őket, mintha csak a semleges csettintést hallották. Az, hogy a néven szólítás mégiscsak számít, abban nyilvánult meg, hogy ezekben az esetekben sokkal könnyebben és gyorsabban tudtak a cicákkal szemkontaktust teremteni a kutatók.

Cicák és a mutatás - Macskaetológia

Cicák és a mutatás – Macskaetológia

Cicák és a mutatás – És hogy miért is érdekes ez az eredmény?

Azért, mert bár a kézzel  mutatást több állatfaj is sikeresen megértette mint az emberekkel való kommunikáció eszközét, azonban a fejjel mutatást igazából eddig csak a kutyák tudták megfelelően értelmezni. Így a macska a második társállatként tartott faj, ami erre képes volt. Viszont az ő őseik – szemben a kutyákéval – magányos életmódot folytattak. Ami pedig azt jelenti, hogy ez a képesség a domesztikáció során alakulhat ki.

Ez pedig csak megerősíti a cicák pozícióját az emberek körében is. Ráadásul még több teret fog adni a további izgalmas kísérleteknek, így a macskuszok nemcsak ismét bizonyíthatnak, de remélhetőleg rengeteg jutifalattal értékelik majd a munkájukat. 😉

Ha úgy szeretnéd még jobban megérteni a cicád viselkedését, és/vagy érdekelnének hasonló jellegű kutatások, most lehetőséged van rá, hogy részt vegyél bennük! Itt tudsz jelentkezni az aktuális tesztekre: http://etologia.elte.hu/hu/vallalkozo-kedvu-hazi-cicak-es-gazdaik-figyelem/

A cikk forrása: https://www.elte.hu/content/amikor-a-tekintet-beszel.t.17676, utolsó megtekintés: 2018.11.14.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek