Cicatanítás 1. – bevezető

Cicatanítás 1. – bevezető

Macska tanítása?

Ezt nem mondod komolyan!

Azt hallva, hogy a macskákat is lehet tanítani, az emberek általában hitetlenkedni szoktak. Elvégre a macskákat pont azért szeretjük, mert úgy gondoljuk, hogy ők kifejezetten független személyiségek. Mindig csakis azt és akkor csinálják, amit és amikor ők úgy látják jónak. Biztos, hogy a cicák nem akarják, hogy képezzék őket – de még ha akarnák is, biztosan ragaszkodnának a saját elképzeléseikhez. (És persze ebben nem is igen tévednek a kétkedők. 😉 )

Cicatanítás

Cicatanítás

A klikkertréning (ami egy olyan tanítási módszer, melynek során pozitív megerősítéssel – azaz jutalmazással – dolgoznak, és emellett egy olyan eszközt használnak, amivel meg tudnak erősíteni olyan viselkedéseket, amiket meg akarnak tanítani) tökéletes a cicáknak, mivel az edzésterv nagyrészt azon az állaton múlik, amelyiket éppen edzünk.

Cicatanítás – Mi az a klikker?

Cicatanítás-klikker

Cicatanítás – klikker

A klikker egy kb. gyufásdoboz méretű, megnyomásra furcsa, éles hangot adó játék. Az állatkiképzők arra használják, hogy ezzel jelöljék meg a kívánt viselkedést. A klikker hangja tökéletes jelző, mert feltűnő, gyors és mindig ugyanolyan. A magyaroszági állatfelszerelés-boltokban rengeteg fajtája kapható. Az ennek segítségével végzett tréning lényege az, hogy a tanítási folyamat során az állat önként és egyenrangú partnerként vesz részt a kiképzésben – és nem is lehetne ez másként a macskák esetében sem. Helyesebben szólva, a cicák még előnyben is vannak, mivel jelen esetben a cél az, hogy az alany rávegye a kiképzőt, hogy klikkeljen (tehát az irányítás a cica mancsában van 😉 ).

A macska tanítása megalázó élmény egy kutyakiképző számára. A képzési elvek egyformák a kutyáknál és a cicáknál, de a macskák sokkal kevésbé toleránsak a képzési hibákkal szemben, és nem viselik el a korrekció (a fizikai büntetés eufemisztikusan. A büntetés azt van hivatva jelezni, hogy a kutya valami rosszat csinált. Néha ezután a tréner rávezeti a kutyát az elvárt viselkedésre. És mivel a büntetés után megjelenik a kívánt viselkedés, ezért egyfajta tanító célnak is felfogható, innen ered a szépítő „korrekció” kifejezés) leghalványabb jeleit sem, sőt, még a legenyhébb dorgálást is rossz néven veszik. De ha az ember képes elfogadni, hogy ebben az esetben be kell érnie a másodhegedűs szerepével, akkor igenis, lehetséges, hogy a cicával is klikkertréningezzünk – ráadásul borzasztóan szórakoztató élmény!

Klikkertréninggel még azt is elérhetjük, hogy megtanítsunk a macskánkat néhány élvezetes és izgalmas trükkre is. A későbbiekben majd ezekből is bemutatunk néhányat.

Joan Orr cikke alapján

forrás: Karen Pryor Clicker Training: https://clickertraining.com/node/1776, utolsó megtekintés: 2018.06.26.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek