Tévhitek a macskákról – 7+1 városi legenda, ami vagy igaz, vagy nem

Tévhitek a macskákról – 7+1 városi legenda, ami vagy igaz, vagy nem

„A kutya a gazdához ragaszkodik, a cica pedig a helyhez.” „A macskának kilenc élete van.” „A macskák mindig a talpukra esnek.” – Ilyen és ehhez hasonló sarkításokkal rengetegszer találkozhatunk, ha a cicák, ezek a gyönyörűséges háziállatok kerülnek szóba. De, mint legtöbbször, mindez csak mástól hallott, ellesett, háttérismeret nélküli általánosítás.

Persze némelyiknek előfordulhat, hogy van valami alapja, de azért ezeket az állításokat érdemes némi fenntartással kezelni. Nézzük, mi is az igazság ezekkel a szépen hangzó kijelentésekkel kapcsolatban!

Tévhitek a macskákról

Tévhitek a macskákról 7+1 városi legenda, ami vagy igaz, vagy nem

  1. „A macskákat nem lehet nevelni!”

Na ez aztán a tökéletes tévhit! Elárulom, gyakorlatilag minden állatot lehet képezni. Miért lenne tehát másképpen a cicákkal? A kulcs csupán az, hogy megtaláljuk a megfelelő módszert, ami képes motiválni őket arra, hogy kivételesen tegyék azt, amit mi szeretnénk.

  1. „A macskák látnak a sötétben.”

Ez például legalább valamilyen szinten igaz. Kétségtelen, hogy kevés fényben sokkal jobban látnak, mint az ember, mivel a szemük így alakult ki az evolúció során. A természetben vadászó állatoknak ez ugyanis fontos lehet, hogy élelemhez tudjanak jutni. Ám vaksötétben ők sem tájékozódnak jobban, mint mi, világosban pedig végképp mi vagyunk a nyerők vele szemben.

  1. „A cicák szeretik a tejet.”

Hát lehet, hogy szeretnék, ám jót nem tesz nekik, az biztos. Ugyanis a tejben levő tejcukrot a szervezetük nehezen bontja le, ezért könnyen okozhat neki hasmenést. Szóval, szeretik vagy sem, maradjunk inkább a vízzel itatásnál – abból viszont mindig legyen késznél elegendő és friss!

  1. „Terhes nő mellé nem való macska!”

Ez az igazi csúsztatás, valamint sajnos kiváló indokot tud adni arra, hogy valaki gyorsan megszabaduljon addigi kiskedvencétől. 🙁 Igaz, hogy a macska hordozhatja a toxoplazmózist, ami veszélyes lehet, ám kellő körültekintés esetén nem kell tartanunk ettől.

És most nézzük a bevezetőben említett állításokat:

  1. „A kutya a gazdához ragaszkodik, a cica pedig a helyhez.”

Való igaz, hogy kutya és cica preferenciája a fentiekhez hasonló, ám hogy a cica nem szereti a gazdáját, nem igaz. Persze tény, hogy ezt ki kell érdemelni, de ha képes vagy megfelelni a cicád elvárásaidnak, igenis ragaszkodni fog hozzád. És ha jó megfigyelő vagy, ezt érezni is fogod: ahogyan hozzád simul, dörgölőzik, dorombol, mind erről mesélnek.

  1. „A macskának kilenc élete van.”

De szép is lenne… Ám sajnos neki is csak egy van, ezért vigyázz rá, nagyon!

  1. „A macskák mindig a talpukra esnek.”

Hogy a cica bizonyos esetekben esés közben kicsit tudja alakítani a testtartását, még nem jelenti, hogy az nem veszélyes számára! Maradjunk annyiban, hogy tegyél meg mindent a kockázat elkerülése érdekében!

Tévhitek a macskákról

Tévhitek a macskákról 7+1 városi legenda, ami vagy igaz, vagy nem

És a végére valami, ami biztosan nem tévhit:

       +1. Tévhit a macskákról „A cica dorombolása kedvező hatású.”

Teljes mértékben igaz! Lehet gyógyító hatású is, de az biztos, hogy kevés kellemesebb érzés van a világon, mint egy ölünkben kéjelgő cicus dorombolása. 🙂

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek