Miért dagasztanak a cicák? – 5 meglepő magyarázat

Miért dagasztanak a cicák? – 5 meglepő magyarázat

Cicatartók tömkelege meghatottan szokta nézni (vagy éppen elszenvedni), mikor macskájuk kéjelegve dagaszt valamit. Igen, a cica dagasztás egy tipikusan cicákra jellemző viselkedés – mégis, mint annyi másnak, ennek sem tudják biztosan megmondani az okát. Persze rengeteg teória látott már napvilágot: szemezgessünk most ezekből egy párat.

Cica dagasztás – mi is az tulajdonképpen

A dagasztás egy olyan tevékenység, melyet a cica úgy végez, hogy valamilyen lágy vagy puha dolgot a talpai ritmikus mozgásával gyömöszöl. Noha ez egy igen jellemző macskatulajdonság, talán nem mindenki tudja, de nem minden macska szokott dagasztani. A módja is eltérő lehet a macskáknál. Van, amelyik mind a négy lábát használja hozzá, és van olyan is, aki nem mereszti ki a karmait. Most pedig lássunk pár magyarázatot a miértre.

Cica dagasztás

Cica dagasztás

Miért dagasztanak a cicák – elméletek

Kölyökkori ösztönös viselkedés

A kicsi cicáknál konkrét funkciója van a dagasztásnak: ezzel szokták az anyukájuk pociját stimulálni, hogy minél több tejet adjon nekik. A későbbiek során a gazdi öle vagy a pihepuha párna már nem sok nyalánkságot ígér. Mégis: a kicsi korban megtapasztalt mennyei érzés emléke örökké megmarad bennük, ezért időről időre csinálják felnőttkorban is.

Megágyaznak maguknak

A vadon élő ősökkel rendelkező állatok alvás előtt előszeretettel teszik komfortossá kinézett fekhelyüket: megtisztítják a kiálló növényektől, lesimítják a területet. Közben azt is ellenőrzik, nem lapul-e valamilyen kellemetlen élőlény, aki megzavarhatná őket a pihenésben.

Cica dagasztás pihenés előtt

Cica dagasztás pihenés előtt

A tulajdon védelme

A macskák ösztönösen védik a territóriumukat, illetve azokat, amiket saját tulajdonuknak tekintenek. Ezeket külön meg is jelölik a saját szagukkal. Mivel a talpuk is tartalmaz illatmirigyeket, a dagasztás segít nekik átvinni a szagukat az adott tárgyra.

A szeretet jele

A gazdi ölében, mikor annak kezei lágyan kényeztetik, cicusunk késztetést érez, hogy dagasztással viszonozza a szeretet érzését. Kissé visszás módon, minél erősebb ez az érzelem bennük, annál fájdalmasabb tud lenni, mert annál erősebben csinálják.. Ha nem élvezzük, inkább adjunk magunk helyett egy párnát neki, amin tovább gyakorolhatja, de semmiképpen ne büntessük ezért!

„én benne vagyok… és te?”

A nőstény macskák a termékeny periódusukban előszeretettel használják a dagasztást egyfajta kommunikációs jelzésként. Ha tüzelnek, ezzel hívják fel magukra a figyelmet a kiválasztott jóképű kandúr felé: azt üzenik: „tetszel nekem, leszel gyermekeim apja?”

Látható hát, hogy több oka is lehet annak, amiért a macskák ezt a cuki, ámbár számunkra gyakran fájdalmas tevékenységet végzik. De hát lehet is ezért haragudni rájuk? Ugye, hogy nem? Inkább tűrjük hősiesen, és legyünk boldogok, hogy ők is élvezik a társaságunkat.

Cica dagasztás – mi is az tulajdonképpen

Cica dagasztás – mi is az tulajdonképpen

Forrás: PetMD, utolsó megtekintés: 2019.03.26.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek