Toxoplazmózis és a cica

Toxoplazmózis és a cica

Toxoplamózis és a cica

Toxoplamózis és a cica

Macskabarátok és macskaellenesek körében is ismert az a nézet, miszerint terhes nő közelében nem szabad macskát tartani, mert ha megfertőzi ez alatt az idő alatt, akkor előfordulhat, hogy a magzat is elkapja, és fennáll a veszélye, hogy komoly betegséget okoz neki.

Másrészről viszont sokszor hallhatjuk panaszkodni a cicamenhelyeket, hogy rengeteg macskát azért adnak le hozzájuk, mert a gazdi teherbe esett, és könnyebb így megszabadulni a problémától, mint hogy a születendő gyermek jólétét kockáztassák.

Látható hát, hogy fontos kérdés ez, hiszen nyilván a baba élete mindennél fontosabb. De biztos az, hogy másképpen nem lehet megoldani a problémát, mint a macska kárára?

Toxoplazmózis – a rettegett, cica által fertőző betegség

Lássuk tehát, milyen betegségről van szó? Egy egysejtű parazita okozza, mely madarakat, emlősöket és embereket is képes megfertőzni. Mi, emberek, háromféleképpen tudunk megbetegedni tőle:

 • fertőzött macska ürülékével vagy azzal szennyezett anyaggal, ami szájon át a szervezetünkbe juthat,
 • fertőzött állat nyers húsának elfogyasztásával,
 • terhes nő fertőzöttsége esetén a magzat is megkaphatja a méhlepényen keresztül.

Ez alapján valóban el lehet mondani, hogy a cica és a terhes nő kombinációja veszélyes lehet, ám rögtön az is kiderült, hogy a betegség kialakulása miatt nem csak a macska lehet felelős. Sőt, egyes vélemények szerint a megbetegedések sokkal nagyobb hányadában a nem kezelt hús vagy mosatlan zöldség fogyasztása okozza a fertőzést, nem pedig a cica. Biztos tehát, hogy macska és terhesség kizáró tényezők? Vagy léteznek hatékony védekezési és megelőzési módszerek?

Toxoplamózis és a cica

Toxoplamózis és a cica

Toxoplazmózis – hogyan védekezzünk és előzzük meg a fertőzést?

Kis körültekintéssel és odafigyeléssel a betegség megelőzhető, illetve ha időben észreveszik, könnyen kezelhető is. Mit kell tehát tennünk, hogy elkerüljük a kockázatot?

 • Lehet, hogy nem is tudod elkapni: ha korábban már megkaptad ezt a betegséget, többször nem fertőződhetsz meg, a szervezetben termelt ellenanyagoknak köszönhetően. Ennek a megléte pedig egy vizsgálattal könnyen kimutatható, és ha az eredmény pozitív, akkor nem kell attól tartanod, hogy terhesen, cica mellett baja eshet a babának.

Érdemes tehát mindenekelőtt vizsgálatot kérni, és lehet, hogy sok aggodalomtól kímélhetjük meg magunkat. Ha például sokat éltél macska mellett, nagy az esély, hogy már túlestél a betegségen. Ráadásul a vizsgálatot a tb is támogatja.

Mi a teendő akkor, ha a vizsgálat eredménye negatív?

Ebben az esetben sem kell kétségbe esni, íme, milyen óvintézkedésekkel tudod megúszni a betegséget:

 • Ha benti cicád van, és sose jár ki, nagy eséllyel nem áll fenn a fertőzés veszélye – a terhességed alatt ügyelj fokozottan arra, hogy továbbra sem érintkezik más cicákkal.
 • A terhesség idején folyamatosan ellenőriztesd a vérképedet, hogy nem vagy fertőzött.
 • Ha idejében kiderül a fertőzés, gyógyszeres kezeléssel jó eséllyel elkerülhető a magzat fertőzése is.
 • Ügyelj kiemelten a higiéniára: terhesen kerüld a macskaürülékkel való érintkezést, és mindig alaposan moss kezet!
 • Mindig alaposan mosd meg a zöldségeket, gyümölcsöket!
 • Ne adj a cicádnak nyers húst, és ne engedd, hogy madarak, egerek után vadásszon!
 • Csak alaposan hőkezelt húst fogyasszál!
 • Tartsd távol a cicádat a homokozótól, nehogy oda ürítsen (ez akkor sem árt, ha már megszületett a baba)!

Ha mindezekre kellően odafigyelsz, vidáman élhetsz továbbra is együtt a cicáddal, nagy eséllyel semmi bajod nem lehet, és a babának sem.

Szerencsére nem kell tehát bűnbakként feláldozni szeretett kedvencünket. Ráadásul azt is kevesen tudják: egy cica életében csak egyszer kapja el ezt a betegséget, és ezalatt két hétig tud másokat is megfertőzni vele. Képes lennél sutba dobni emiatt egy több mint egy évtizedes csodálatos kapcsolat lehetőségét? Hát persze, hogy nem.

Toxoplamózis és a cica

Toxoplamózis és a cica?

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek