Miért dorombolnak a cicák?

Cica dorombolás – Miért dorombolnak a cicák?

Létezik-e kellemesebb muzsika a (cicabarát) ember füle számára, mint egy macska monoton, egyhangú, álmosító, ám mindezek mellett egyben rendkívül megnyugtató és élvezetet nyújtó dorombolása?

De vajon hogyan tudják ezt a zörgő, zümmögő hangot kiadni, és miért dorombolnak egyáltalán a cicák?

Hogyan jön létre a dorombolás?

Majdnem minden macskaféle tud dorombolni – bár például az oroszlán és a párduc nem, de a gepárd és a puma viszont igen.

A hang csukott szájjal jön létre, és ezért az úgynevezett „dallamosított dörmögés” kategóriába lehet sorolni. Miközben a cica(féle) ki- és belélegzik, gégéje és membránizma által jön létre a dorombolás, bár ez sem teljesen biztos, mivel gégemetszett cicák is képesek voltak produkálni. Ami vélhetően mindenképpen kell hozzá, az a csontos nyelvcsont, hiszen pont azok a fajok nem tudják kiadni ezt a hangot, amelyeknek nincs ilyenjük, ellenben például a nyúl és a mosómedve is adhat ki hasonló jelzést, márpedig nekik van.

Azt is megállapították, hogy a dorombolás létrejöttének forrása a központi idegrendszerhez köthető, de hogy pontosan hogyan, még nem derült ki. Viszont ez a terület általában az önkéntes reakciók kialakulásához köthető, ezért sokan gondolják úgy, hogy a cicák akkor dorombolnak, amikor konkrétan úgy érzik, hogy szeretnének dorombolni.

Miért dorombolnak a cicák?

A válasz röviden: nem igazán lehet tudni. Ezen a téren még bizonytalanabbak az elképzelések, mint a dorombolás létrejöttében. Jelenleg három fő okot tartanak a legészszerűbbnek:

  • jóleső érzést kifejező önkéntelen hangadás

A legtöbb átlag cicatartó valószínűleg erre a megoldásra szavazna, ha megkérdeznék, hiszen leggyakrabban olyan helyzetekben kezd el dorombolni a cicájuk, mikor éppen boldogan élvezkednek a gazdi ölében, aki mondjuk éppen lágyan simogatja őket. Azok a kutatók, akik erre szavaznak, azért is állnak ki mellette, mert a hangadás módja alapján ez nem egy tanulható folyamat; olyasmi, mint az embereknél például a mosoly vagy a nevetés, amiket ugyancsak hasonló helyzetekben adunk ki.

Cica dorombolás

Cica dorombolás- minden a legnagyobb rendben 🙂

  • kommunikációs jelzés

Amennyiben a cica azért dorombol, mert szeretne valamit, akkor az a célja, hogy felhívja magára ezzel a figyelmet. Például a kölyökcica ezzel jelzi a mamájának, hogy szopni szeretne, és ezt felnőttkorában is alkalmazza emberi gazdájának, mikor enni kér. Ebben az esetben a dorombolás, csakúgy, mint a nyávogás, úgynevezett neoténia, ami azt jelenti, hogy a kölyökkori viselkedési elemet később is felhasználja. A neoténia kialakulása leginkább a háziasításnak köszönhető, ez onnan is látszik, hogy a vadmacska például kifejezetten csendes állat.

Cica dorombolás

Cica dorombolás, éhes lehet?

A dorombolás hangjának elemzésekor az is kiderült, hogy van benne egy olyan frekvenciakomponens is, ami megegyezik a csecsemősírás frekvenciájával, és ez éppen az, amit az emberi fül „elviselhetetlennek” érez, azaz ez készteti az anyát akaratlanul is arra, hogy cselekedjen a hang megszűnése érdekében.

  • öngyógyításra törekvés

Az már ismert tény, hogy bizonyos frekvenciájú rezgések pozitív hatással lehetnek bizonyos betegségek gyógyítására vagy mérséklésére, mint például az izomhúzódásra vagy -szakadásra, esetleg bizonyos csonttöréses esetekre. A dorombolás 26-os frekvenciája akár alkalmas is lehetne ilyesmire, ám ezt bizonyítani még nem sikerült.

Jelen állás szerint ugyanis a bizonyítás módja meglehetősen embertelen lenne. Két, hasonló korú és állapotú, ugyanolyan csonttöréssel rendelkező cica közül az egyiknél műtéti módon meg kellene szüntetni a dorombolás lehetőségét. Amennyiben az a cica, amelyik jobban gyógyul, a dorombolni tudó lenne, ez már nagy eséllyel utalna a dorombolás pozitív hatására. Szerencsére a kutatók vannak olyan jóérzésűek, hogy inkább várnak ezzel addig, míg nem találnak egy humánusabb bizonyítási lehetőséget…

Cica dorombolás

Cica dorombolás, öngyógyító hatású?

Nehéz lenne megmondani, mely elmélet állja meg a helyét. A legvalószínűbb talán az, hogy ezek közül egyszerre mindhárom ok közrejátszik a cicák dorombolásának okában. Ameddig viszont ez nem tisztázódik pontosan, azzal is megelégedhetünk, hogy cicánkkal együtt kiélvezzük ezeket a nagyon bensőséges, idilli pillanatokat.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek