Skót lógófülű macska

Talán már Te is találkoztál a Skót lógófülű macskafajtával, ha máshol nem, akkor a YouTube videorengetegében, a vicces macskás videókat nézegetve. Ez a fajta ugyanis a videomegosztók sztárja, a bájos pofijával, fejére lapuló fülecskéivel és mókás viselkedésével rabul ejti a nézők szíveit.

Skót lógófülű macska – eredete

A Skót lógófülű fajta eredetét vizsgálva nem szükséges hosszú időutazásra indulnunk. Egy elég “fiatal” fajtáról beszélünk, ugyanis az első lógófülű cicára 1961-ben, egy skóciai parasztgazdaságban figyeltek fel.

Ennek a házimacskának, akit egyébként Susie-nak hívtak, később további lógófülű kölykei születtek. William Ross és felesége úgy döntöttek, hogy tenyészprogramot indítanak és elkezdték továbbörökíteni Susie vérvonalát.

Skót lógófülű macska

Skót lógófülű macska Mici Cat Dolls tenyészet

Kezdetben csak lógófülű egyedeket pároztattak, de hamar kiderült, hogy ez így nem működőképes, mert a porcmutációért felelős gén domináns módon öröklődik, így ha mindkét szülőtől ezt hozzák a kicsik, akkor komoly egészségkárosodás léphet fel. Nem ritkák a degeneratív ízületi problémák, melyeket főleg a farok, boka és a térd porcos részeinél figyelhetünk meg.

A tenyészegyedek kiválasztásánál ügyelni kell a negatív PKD teszt meglétére is, mert a Polycystic Kidney Disease (policisztás vesebetegség) is egy öröklődő, genetikai eredetű probléma, mely a veseszövetek sorvadásához vezet.

A degeneratív ízületi problémák elkerülése érdekében a Skót lógófülű fajta tenyésztésébe bevonták a Brit rövidszőrű fajtát. Az állófülű egyedekkel történő pároztatásból születő almokban körülbelül a kölykök felének lesz lógófüle.

Skót lógófülű macska – megjelenése

A Skót lógófülű cicákat nagyon nehéz összetéveszteni más fajtával, hiszen a fejre lapuló fülecskék jellegzetes “bagolyszerű” arcot kölcsönöznek nekik.

A lapuló fülek a születésük után 3-4. héten alakulnak ki, de pontosabb megfogalmazás a nem fejlődnek tovább, mert a “normális” fülű egyedeknél ebben a korban erősödnek meg a fülben található porcok.

A Brit rövidszőrűnek óriási szerepe volt a ma ismert Skót lógófülű macska kinézetének kialakításában.

Zömök testalkat, óriási szemek, puha és dús bunda jellemző a megjelenésükre.

A Brit hosszúszőrű fajtával történő keresztezésből alakult ki a félhosszú-szőrű Highland Fold.

Minden szőrzetszín elfogadott, ami a Brit rövidszőrűnél és Brit hosszúszőrűnél megtalálható.

A hároméves fejlődés után a kifejlett kandúrok súlya 5-7kg között, míg a nőstények súlya 3-5 kg között alakul.

Skót lógófülű macska

Skót lógófülű macska Mici Cat Dolls tenyészet

Skót lógófülű macska – jelleme

Rendkívül nyugodt és türelmes fajta. Gyerekek mellé kifejezetten ajánlott háziállatok. Kezdeményező típus, nagyon szereti magára felhívni a figyelmet mórikálással és gyengéd dörgölőzéssel.

Csendes típus, hangját nem gyakran hallatja, inkább mélyen búgó dorombolással jelzi elégedettségét. Barátságos és szelíd természetükből adódóan jól alkalmazkodnak a változásokhoz. Ők a tipikus “kutyamacskák”, akik mindenhova követik gazdájukat, igen, még a wc-re is…

Bármikor kaphatóak egy kis játékra, ha viszont nem fárasztjuk le őket, ne csodálkozzunk, ha hajnal 2-kor arra ébredünk, hogy őrült szaladgálásba kezdenek és 10-15 percig meg sem állnak.

Skót lógófülű macska – gondozása

Nem igényel különösen nagy erőfeszítéseket, szőrzetét elég, ha hetente átfésüljük. Érdemes néha áttisztítani a fülkagylójukat is, mert hajlamosak lehetnek a fülatka megjelenésére.

Az alomtálcákat viszont takarítsuk minden nap, mert a Skót lógófülű nagyon szereti a tiszta környezetet.

Ez a fajta is imádja a magasból szemlélni a birodalmát, így érdemes különböző macskabútorokat beszerezni, ezzel a félrelvonulásban is tudjuk segíteni. Táplálásához mindenképpen jó minőségű eledelt kell választani. Ügyeljünk arra, hogy tápláléka kalciumtartalma 1,2% alatt legyen, mert előfordulhat, hogy a magas kalciumtartalmú tápoktól minimálisan “fentebb állhat” a fülük.

Skót lógófülű macska

Skót lógófülű macska Mici Cat Dolls tenyészet

Skót lógófülű macska – tudtad?

Rendkívül népszerű a fajta a sztárok között is. Hazai viszonylatban érdemes megemlítenünk Dobó Katát és Ábel Anitát, akik Skót lógófülű tulajdonosok. Nemzetközi szinten pedig Taylor Swift neve lehet ismerős, neki két lógófülű cicája is van, akikről szívesen posztol közösségi felületein.

Szerző: Gulyás Martin

Képek: MiciCat Dolls Cattery Brit rövidszőrű és Skót lógófülű kennel

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek