A macska bajsza – most mindent megtudhatsz róla

A macska bajsza – most mindent megtudhatsz róla

Bár sok más állatnak – többek között a kutyának is – van bajsza, valahogy a cicáké sokkal jellegzetesebb. A kisgyerekek általában ellipszis alakú fejjel, hegyes fülekkel, valamint azokkal a jellegzetes, arc két oldalán található szőröcskékkel ábrázolják. És többek között ez utóbbinak köszönhető, ha fel tudjuk ismerni a rajzaikon, hogy ez bizony egy macskusz.

Tehát abban megállapodhatunk, hogy nagyon jellegzetes. De azt tudtad-e vajon, hogy ezek a mulatságosan kiálló szőröcskék amúgy rendkívül fontos érzékszervük? Ha netán nem, most mesélünk róla, meg még sok egyéb érdekes dologról.

Macska bajsza

Macska bajsza

A macska bajsza – hol van és mennyi?

Mintegy 24 bajuszszerű képződmény található cicádon, melyek így helyezkednek el:

  • 4 vagy több sorban elhelyezkedve kétoldalt, az orra mellett,
  • a szemük felett, 1-1 bojt formájában,
  • az állukon,
  • csuklójuk felső felén.

Ezek kétszer olyan vastagok, mint a normál szőrszálak, és gyökerük háromszor mélyebben található a bőrükben. Hosszuk akár 17,5 cm is lehet.

Macska bajsza

Macska bajsza akár 10 cm hossz felett is lehet.

A macska bajsza – mire is jó tulajdonképpen?

Ezt lehet, hogy magadtól sose találnád ki: a macska a bajuszát elsősorban tájékozódásra használja, ezzel „tapintja” ki a környezetét. Főleg éjszaka, a sötétben tesz neki jó szolgálatot. Ezért is hívják tudományos néven „tapintószőr”-nek.

A tapintás mellett azonban még egyéb módokon is segíti az érzékelést. Egyrészt, ezeknek a finom, hosszú kis szálacskáknak az alsó végén több idegvégződés található. Ennek köszönhetően a különböző légmozgásokat, légnyomást és az érintést képes rendkívül kifinomultan érzékelni. Ebből adódik, hogy képes például úgy képet alkotni a közelükben levő tárgyakról, hogy nem is látják őket. Ugyanis a tárgyak körül is vannak különböző légörvények, légmozgások. Ezek pedig tudnak neki információkat szolgáltatni a távolságukról, elhelyezkedésükről, méretükről és formájukról.

Másrészt a vadászat során is rendkívül jó szolgálatokat tud tenni a cicának. Állítólag a látáshoz hasonlóan működik, mivel a tapintószőrök adta információkat hasonló agyi rész dolgozza fel, ami olyan, mint a látókéreg. Professzionális fotókon látható, hogy amikor már olyan közel van hozzá a zsákmány, hogy szemmel nem tudja érzékelni, segít a bajusz. Egyfajta csápként kezd el üzemelni. A zsákmány köré fonódik, mint egy kosár, és ez alapján szerez információkat a mozgásáról és alakjáról. Sőt! Még a szaglásába is besegítenek!

A macska szemének közelében levő szőrszálak pedig a szemüket védik a káros behatásoktól.

Ezek után nem véletlen, hogy a macska bajszát sosem szabad levágni, mert akkor egy nagyon fontos érzékszervétől fosztjuk meg!

Macska bajsza

Macska bajsza

A macska bajsza – a lelkiállapotról is árulkodik

Tudtad-e?

A gazdi számára is fontos információkat hordoz a cicák bajsza. Az állásából ugyanis a lelkiállapotára is lehet következtetni. Ha a cica bajsza

  • előrefelé mutat, akkor barátságos, kíváncsi vagy ideges;
  • az arcára simul, akkor védekező vagy agresszív;
  • lazán lelóg, akkor nyugodt, relaxált állapotban van.

Nevet választanál foltos kiscicádnak?

Macska nevek, cica nevek A-Z

Kislány cica nevek

Fiú cica nevek