Céltárgytréning – Cicatanítás 3

Céltárgytréning – Cicatanítás 3

 

A céltárgytréning* a tanítás első lépése

Céltárgytréning

A céltárgytréning a tanítás első lépése.

A klikkertréning elkezdésének legjobb módja az, ha megtanítjuk a cicánknak, hogy megérintsen egy céltárgyat az orrával. Ez a feladat nem okoz nehézséget egy macskának, ezért gyorsan tud sok klikket és jutalmat szerezni magának vele. Céltárgynak kiválóan megfelel egy hurkapálcikára, toll végére vagy bármilyen fapálcára illesztett műanyag golf- vagy pingponglabda.  Fogd meg a céltárgyat úgy, hogy jól lássa a cicád, és klikkelj, amikor ránéz. Klikkelj/jutalmazz bármilyen, a céltárgy irányába történő mozdulatra, majd klikkelj akkor, amikor valahogyan megérinti a céltárgyat. Először csak nagyon rövid ideig tartson a tréning.  Tarts szünetet 4 vagy 5 klikkelés után, még akkor is, amikor úgy látod, hogy a cicád szívesen folytatná a játékot. A gyakorlás vége után picit kényeztesd vagy játsszál a macsekkal, csak hogy ne élje meg egyfajta büntetésnek a befejezést. Néhány perc elteltével vedd elő ismét a céltárgyat, és klikkelj/jutalmazz, ha a cica megközelíti, illetve végül megérinti a céltárgyat. Ha a céltárgy már felkeltette a macska figyelmét, kezdd el odébb vinni, mikor közelít hozzá, úgy, hogy először egy, majd két, aztán egyre több lépéssel tudja csak elérni és megérinteni.

A verbális jelet (egy olyan inger, ami előidéz egy viselkedést. A jelek lehetnek szóbeliek – vezényszó; fizikaiak – kézjel; vagy környezetiek – például egy útpadka is válhat az ültetés jelévé, ha az úton való átkelés előtt mindig jelezzük a kutyának, hogy üljön le): „érint!” akkor vezesd be, amikor a cica már láthatóan szándékosan érinti meg a céltárgyat, és nyilvánvalóan élvezi a „bulit”. A vezényszót abban a pillanatban add ki, amikor a cica orra hozzáér a céltárgyhoz. Ezt ismételd meg tízszer.

 

 

Céltárgytréning

Céltárgytréning

Azt, hogy megértette-e már a verbális jelet, úgy tudod leellenőrizni, hogy megpróbálod, hogy azelőtt adod ki az „érint!” vezényszót, mielőtt a cica elkezd közelíteni a céltárgy felé. Mivel már maga a céltárgy látványa is annak a jele, hogy meg kell érinteni, ezért eleinte egy kicsit nehéz megállapítani, hogy a cica valóban magát a vezényszót tanulta-e meg. Próbáld ki azt, hogy akkor adod ki az „érint!” vezényszót, amikor a cica éppen másik irányba néz. Ha a cicc nem indul el, hogy megérintse, akkor kicsit gyakorold vele azt, hogy pontosan abban a pillanatban adod ki a vezényszót, amikor elé teszed a céltárgyat. Így hamar meg fogja érteni az „érint!” vezényszót, és rohanvást megy teljesíteni, amikor csak meghallja.

Figyelj oda arra, hogy minden alkalommal, valahányszor a cicc megérinti a céltárgyat, legyen klikk+juti, mert ezzel fogod tudni elérni, hogy ez a viselkedés (minden olyan megfigyelhető tevékenység, amit egy állat végez) állandósuljon. A céltárgytréning arra is kiváló, hogy megtanítsuk cicánkat, hogy jöjjön oda hozzánk, amikor hívjuk; meglátod, olyan gyorsan fog ugrani, hogy nap mint nap áldani fogod, hogy milyen hatékony ez a módszer. 😉

 

 

 

 

*Egy olyan tárgy, amit megtanítunk az állatnak, hogy érintse meg valamelyik testrészével. A céltárgy általában mozdulatlan.

Joan Orr cikke alapján

forrás: Karen Pryor Clicker Training: https://clickertraining.com/node/1776, utolsó megtekintés: 2018.08.14.

Céltárgytréning

Céltárgytréning Nusival

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek