Cicatanítás 4. – Hódítsunk meg akadályokat!

Cicatanítás 4. – Hódítsunk meg akadályokat!

 

Akadályokon át közlekedés tanítása

Mindenki tudja, a cicák már csak olyanok, hogy imádnak szaladgálni, mindenre fel- és leugrálni. A házicicák számára tehát különösen élvezetes lehet, ha olyan trükköket tanítunk meg neki, amelyek akadályok átugrásával járnak.

A céltárgy segítségével könnyedén meg tudod tanítani macskádat, hogy akadályok alatt és fölött közlekedjen. Akadály gyakorlatilag bármi lehet: akár egy vagy több konyhai szék vagy bármilyen más bútordarab, de rajtad múlik, akár lehet ennél sokkal összetettebb, bonyolultabb is, csak a fantáziád szabhat neki határt. :). Ugyancsak használhatsz kisebb méretű kutyáknak való agility-felszerelést* is, de akár te magad is gyárthatsz hasonlókat. Meg fogod látni: cicád boldogan követi majd a céltárgyat mindenféle akadályon keresztül, legyen akármennyire bonyolult is, felugrálva rá vagy átkúszva alatta.

Arról persze ilyenkor se feledkezz meg, hogy eleinte minden akadály legyőzése után azonnal klikkelj és jutalmazz. Később persze itt is, ha a cicának már leesett, hogy pontosan mit szeretnél tőle, lehet ritkítani a klikk/jutit, egészen addig, míg el nem juttok arra a szintre, hogy elég néhányszor, véletlenszerűen alkalmazni őket.

Tanítsuk meg cicánknak az akadályok nevét is

A cicák még arra is képesek, hogy bizonyos egyedi tárgyakat felismerjenek a nevük alapján: nem kell mást tenned, mint némi plusz időt és energiát szánni arra, hogy megtanítsad neki a tárgyak nevét.

Vegyük például azt, hogy azt szeretnéd elérni, hogy a cica ugorjon fel a székre. A céltárgy segítségével vezesd a macsekot egészen fel a székre. Amikor a cica felugrik rá, rögtön klikkelj és jutalmazd meg. Néhány sikeres székre történő ugrás után, amikor a macskád éppen megkezdi az ugrást, vezesd be például a „szék” vezényszót. Néhány gyakorlást követően teszteld a cicádat: próbáld meg azt, hogy kimondod a vezényszót, de nem segítesz neki a céltárggyal. Ha a cica így is felugrik a székre, ez annak a jele, hogy sikerült megtanítani neki egy tárgy nevét. Ha netán ez előszörre nem sikerülne, akkor lépj vissza egyet az elvárásokkal, és gyakorolj még egy kicsit úgy, hogy használod a céltárgyat is a vezényszó kiadása mellett.

Cicatanítás - felugrás a székre

Cicatanítás – felugrás a székre

Amikor a cicád már láthatóan megtanulta az adott tárgy nevét, folytasd más tárgyak nevének megtanításával. Minél több tárgy nevét tanítod meg neki így, azt fogod tapasztalni, hogy minden egyes tárgynév megtanulása egyre könnyebben és gyorsabban fog menni neki.

Ennek pedig két fő oka van:

1) a macskusznak egy idő után leesik a tantusz, hogy mikor meghall tőled egy szót, akkor azt várod tőle, hogy arra a tárgyra reagáljon, amire korábban megtanítottad neki, hogy vonatkozik

2) rájön, hogy minden egyes vezényszónak megvan a maga egyedi jelentése.

*agility: ügyességre és gyorsaságra épülő sport kutyáknak, melynek során különböző akadályokon keresztül, a gazda irányításának segítségével, adott sorrendben kell egy pályát teljesíteni

Joan Orr cikke alapján

forrás: Karen Pryor Clicker Training: https://clickertraining.com/node/1776, utolsó megtekintés: 2018.09.12.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek