Cicasétáltatás?!

Valószínűleg nagyanyáinknak soha eszébe nem jutott volna, és most sokkot kapnának a legújabb divattól: a cicák sétáltatásától. Pedig ez egy érdekes kérdés: vajon szükséges-e, igénylik-e ezt a cicák? És mennyire „menő” vagy éppenséggel „ciki” dolog, ha az ember egy macskusszal járkál a környéken?

Cicasétáltatás – igénylik-e a macskák?

Na jó, ha a macska eleve kijárós, akkor valószínűleg először bután fog rád nézni, majd lehet, hogy el is neveti magát, ha meglengetsz előtte egy pórázt. Ők bizony már hozzászoktak a szabadsághoz, és nem arra vágynak, hogy a gazdival közösen andalogjanak.

Más a helyzet a szobacicák esetében, itt már megoszlanak a vélemények. Van, aki azt mondja, nekik sincs szüksége szabad levegőre, mert ők nem olyanok, mint a kutyák vagy mi, emberek. Mások ezzel szemben azt mondják, hogy igenis, a cicák igénylik az új ingereket, a változatosságot.

Cicasétáltatás

Cicasétáltatás? Vajon igénylik a macskák?

Cicasétáltatás – mitől függ, hogy igénylik-e?

Érdekes módon más tényezőktől is függhet a macskák sétáltatásra való affinitása. Melyek lehetnek ezek?

  • a cica fajtája

Azt is mondják, hogy az sem mindegy, milyen fajta cicáról beszélünk. Állítólag a házimacskák vagy a perzsa cicák nem igazán vágynak megismerni a kinti világot, míg mondjuk a burmai vagy a himalája macska nyitottabb.

  • a cica kora

Minél idősebb egy macska, annál kevésbé vágyik az újdonságokra, ez viszonylag egyértelmű. Tehát nagy valószínűséggel egy kölyökcicát könnyebb lesz rávenni arra, hogy kicsit a szélesebb világot is megismerje.

  • a cica személyisége

Minden egyes élőlény egy külön személyiség – ez fokozottan igaz a macskák esetében. A gazdiknak maguknak kell kitapasztalniuk: ha alapvetően egy kíváncsibb, érdeklődőbb cicájuk van, nagy a valószínűsége, hogy szívesebben venne egy kis sétát odakinn.

Cicasétáltatás – hogyan sétáltassuk a macskát?

A sétáltatás módja is több kérdést vet fel:

  • szabadon vagy pórázzal?

A szabadon, gazdival sétálás nagyon klassz élmény lehet (és szerintem igenis menő is!), ám ezt igazán nyugodt szívvel csak olyanoknak javasolnám, akik olyan helyeken sétálnak, ahol teljesen biztosak lehetnek abban, hogy nem kerülhet veszélybe a cica: azaz például nem járnak arra kutyák vagy egyéb vadászó állatok, vagy nem egy forgalmas út környékére mennek. Rizikósabb esetekben a póráz praktikusabb – és ha a cicád hozzá van szokva és nem zavarja, akkor ez semmi hátrányt nem okoz az élményben.

  • milyen segédeszközök szükségesek?

Hát a póráz ugye mindenképpen hasznos lehet, de a cicáknál ne nyakörvet, hanem inkább hámot használjunk a sétáltatáshoz, mert ők simán ki tudnak bújni az előbbiből.

  • hogyan szoktassuk hozzá a pórázhoz/hámhoz?

Hát rendkívül nagy türelemmel, fokozatosan! A macskák sokkal szuverénebb egyéniségek a kutyáknál, és nem fogják csak úgy hagyni, hogy rákényszerítsd a te akaratodat. Eleinte csak óvatosan és otthon, majd egyre kijjebb merészkedve érdemes hozzászoktatni a pórázon sétáláshoz.

  • milyen tempóban?

Természetesen a cicáéban! Hagyjuk, hogy szaglásszon és bámészkodjon, akár lefeküdjön és napozzon picit. Neki az a lényeg, hogy jól érezze magát. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne feszüljön a póráz, tehát ha sietni kell, akkor ahhoz is alkalmazkodjunk.

  • milyen gyakran?

Hát amennyire jól esik! Sokan óvnak attól, nehogy a cica túlzottan megszeresse a sétát – de hát az jó móka, ha mindketten élvezitek, nem?

És a végére a kérdés helyett egy jó tanács:

  • óvatosan!

Mindig legyünk nagyon körültekintőek, és vigyázzunk, nehogy bármi veszély fenyegesse kedvencünket!

Cicasétáltatás

Cicasétáltatás

Összegezve: cicát sétáltatni jó kaland lehet – már ha a cica is akarja. Ciki vagy nem ciki – ha a cicád szeret sétálni, miért ne tennétek? Ne ez befolyásoljon: inkább döntse el a cicád, hogy akarja-e vagy sem.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek