Macska ivartalanítása

Macska ivartalanítása

Talán nem olyan mértékben, mint a kutyáknál, de a cicáknál is felmerül a kérdés: ivartalanítsuk-e kis kedvencünket vagy sem. Persze, ha egy állatmenhelyet kérdeznénk, a válasz azonnal, minden esetben, talán még azelőtt, hogy befejeznénk a kérdést, egy jó hangos és rendkívül határozott „Igen!!” lenne. Ami nem is csoda, hiszen nemcsak a kutyás, hanem a cicás helyek is mindenütt a teljesen telinél is telítettebbek sajnos, és rendszeres, hogy a menhelyek dolgozói egy doboznyi apró kitett babacicába ütköznek munkába menet.

Az is igaz, hogy egészségügyi és viselkedési szempontból is gyakorlatilag csak biztatni lehet minden gazdit arra, hogy vállalja ezt a nem túlzottan bonyolult műtétet. Ráadásul mind a nőstény, mind a hím macskák esetében felmerülnek olyan speciális kellemetlenségek, amik az ivartalanítással megszűntethetők. Nézzük egy kicsit részletesebben a helyzetet.

Macska ivartalanítása

Macska ivartalanítása, miért ajánlatos?

Macska ivartalanítása kandúrok esetében – miért ajánlják?

A kandúrok egy jellegzetes, ismert szokása, hogy előszeretettel jelölik meg a környezetüket a vizeletükkel. Talán nem kell külön részletezni, hogy lakásban élő cicáknál ez meglehetősen kellemetlen lehet, hiszen eleve nehéz eltüntetni a szagot, és minél kevésbé sikerül, annál rendszeresebben fog jelölni a cica. Na de mit lehet a macska jelőlés ellen tenni?

Kijárós cicáknál már eggyel kevésbé vészes a helyzet ebből a szempontból, de az ő esetükben is mégiscsak előnyös lehet az ivartalanítás: ugyanis ha szabadon mehetnek, akkor egyre nagyobb területet fognak akarni magukévá tenni (jelölni), ami egyre növeli annak az esélyét, hogy a cica bajba kerülhet.

Macska ivartalanítása nőstény cicák esetében – miért ajánlják?

Egyrészt és legelső sorban azért, hogy megakadályozzák a túlzottan sok felesleges szaporulatot – ami leginkább a gazdi problémája lehet (vagy a menhelyeké, ha nem eléggé felelős a hozzáállása), ezért lánycicás gazdiknak feltétlenül javasolt lehet az ivartalanítás.

A másik fontos érv az, hogy a kb. 8 hónapos kortól ivarérett, ivaros lánycicák bizony elég gyakran tüzelnek: akár háromhetente, és akár 3-5 napon keresztül. És az bizony eléggé nehéz időszak mind a cica, mind a gazdi(k) életében, ugyanis ilyenkor a macsek valami fülsiketítő nyávogással próbálja folyton  magához hívni potenciális párjait, ami szinte már fájdalmas lehet (mind a cica, mind a gazdi számára). Ezen kívül folyton, mindennek és mindenkinek felkínálja magát, és úgy általában igen különösen viselkedik. Akinek volt már szerencséje ilyet átélni, az elég könnyen meggyőzhető lesz az ivartalanítás előnyeiről..

Macska ivartalanítása

Macska ivartalanítása, kijáros cicáknál erősen javasolt.

Macska ivartalanítása – miért nem ajánlják?

Az az igazság, hogy tulajdonképpen nincs olyan, hogy nem ajánlják, legyen a cica akár fiú, akár lány. Mégis, ha mindenáron keresni akarunk valami ellenérvet, akkor a viselkedésváltozást, illetve az elhízást szokták megemlíteni. Mindkettőt azonnal megcáfolják, ugyanis az ivartalanítás valóban nem okoz lényeges magatartásbeli pálfordulásokat. Az elhízás pedig a táplálásra kicsit gondosabb ügyeléssel (akár speciális, ivartalanított cicáknak való tápok adásával) könnyedén kontrollálható.

Macska ivartalanítása – milyen korban érdemes elvégezni?

Mind nőstény, mind hím macskák esetében azt mondják – minél előbb. Tévhit ugyanis az, hogy a cicáknak legalább egyszer szülniük kell, vagy hogy meg kell várni az ivarérettséget. Ellenben azt mondják az orvosok, hogy minél később lesz a cica ivartalanítva, a kellemetlen viselkedésminták annál jobban belerögzülnek, ezért annál kevésbé segít rajta az ivartalanítás. Ideálisan azt mondják, hogy 6-8 hónapos kor környékén ajánlott elvégezni a műtétet.

Összefoglalva: kedves gazdik! Ivartalanítsátok a cicátokat – mindenkinek jobb lesz úgy.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek