Neked miaúzok! – macskák figyelemfelhívó viselkedése

Neked miaúzok! – macskák figyelemfelhívó viselkedése

Hiába vagy a legelvakultabb macskaimádó, valld be, hogy cicád néha az idegeidre tud menni. Például, ha már játszottál vele egy órácskát, majd telitöltötted a pociját valami különösen izgalmas finomsággal. Ám ő mégiscsak egyre utánad koslat. Vagy, ami még rosszabb, folyamatosan nyávog a füledbe. Mit akarhat vajon? Hiszen az alapvető szükségleteit már kielégítetted, és betegnek sem tűnik. Normális ez, vagy valamilyen viselkedészavar? Mielőtt jól leteremtenéd, próbáld meg kitalálni furcsa viselkedésének okát. Most adunk pár tippet, mi állhat a macskák figyelemfelhívó viselkedése hátterében.

Macskák figyelemfelhívó viselkedése – figyelemfelkeltő jelzések

  1. folyamatos nyávogás

A nyávogás mennyisége már eleve függhet a fajtától is. A sziámi és egyéb keleti típusok például eleve az átlagnál vokálisabbnak számítanak. Meg aztán sok cica szeret csak úgy „beszélgetni” a gazdijával. Ő nyávog, az visszanyávog, erre mindenképp muszáj valamit reagálni, hiszen mindig az övé kell legyen az utolsó szó… Tehát mondhatni ez egy teljesen normális viselkedés.

Macskák figyelemfelhívó viselkedése: folyamatos nyávogás

Macskák figyelemfelhívó viselkedése: folyamatos nyávogás

Mit lehet ez ellen tenni?

A legegyszerűbb: élvezd ki, és beszélgess vele! Ha viszont nem szereted a hangos cicákat, inkább akkor tüntesd ki a figyelmeddel, amikor éppen csöndben van.

Az is előfordulhat azonban, hogy az alapvetően csendes macska elkezd nyávogni, vagy fordítva, a beszédes gyanúsan hallgat. Ez esetben lehet, hogy valamilyen fájdalma van. A másik lehetőség, hogy kezd megsüketülni. Mindkét esetben érdemes egy állatorvosi ellenőrzést végezni rajta.

  1. éjszakai keserves nyivákolás

Bár gyakran előfordul macskáknál, nemigen akad rá egyértelmű magyarázat, miért csinálják. A háttérben állhatnak teljesen normális okok is, mint például, hogy éjszakai ragadozóként ekkor lesz aktívabb a cicánk. De az is lehet, hogy frissen elválasztott alomtársait keresi vokális figyelemfelhívással. Pechesebb esetben valami malőr történt, például beszorult valahova, és így próbál segítséget kérni tőled. Ha ilyenek állnak a háttérben, és ez zavaró, viszonylag egyszerűen lehet segíteni rajta:

  • fáraszd le játékkal a cicádat lefekvés előtt
  • egyes cicáknak segít a lágy, andalító, halk zene, hogy megnyugodjanak
  • ha csak unatkozik, és a figyelmedet keresi, akkor viszont inkább ne foglalkozz vele, mert ezzel csak megerősíted ezt a viselkedést

De lehetséges, hogy a macska kora okozza ezt a furcsa viselkedést: idővel romlik a hallásuk, sőt, dementia is kialakulhat, náluk is. Romlik a tájékozódó képességük, ami szorongást okozhat. Ha van esély, hogy emiatt nyávog keservesen, ilyenkor is érdemes mielőbb felkeresni az állatorvost.

  1. kaparás nem megfelelő helyeken

Sokan tapasztaltuk már, hogy a cicánk csak azért sem ott kaparnak, ahol mi szeretnénk. Ez alapvető jellemzőjük, de az is lehet, hogy ezzel próbálnak velünk közölni valamit. Ezért, mielőtt szimplán bosszankodni kezdünk, figyeljük meg alaposabban, hátha megértjük, mit szeretne.

Macskák figyelemfelhívó viselkedése, kaparás nem megfelelő helyeken

Macskák figyelemfelhívó viselkedése, kaparás nem megfelelő helyeken

  1. állandó kajakövetelés

Még ha ki is zárható, hogy éhes legyen, akkor is előfordulhat, hogy, csakúgy, mint mi, emberek, vágyik egy kis nasira. Ha nem túlsúlyos, pár szem jutifalat nem fog ártani. Ha cicánk kövér, akkor inkább alacsony kalóriatartalmú jutalomfalatokat válasszunk.

De az is lehet, hogy kihasználjuk a falánkságát, és mindenféle trükköt tanítunk neki. Ezzel le is foglaljuk, és mindkét fél jól szórakozik. A legjobb pedig, ha az ilyenkor kapott ételmennyiséget levonjuk a napi ételadagjából.

Macskák figyelemfelhívó viselkedése

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek