Cica alomevés: Miért eszik almot a cicám?

Cica alomevés: Miért eszik almot a cicám?

Bizonyára több macskatartó is megfigyelhette már, hogy cicája némiképpen rendellenesen használja az almát. Konkrétan nem(csak) ürítésre, székelésre, hanem bizony bele is kóstolgat. Mi lehet ennek az oka, és mit lehet tenni ellene?

Cica alomevés okai

A cicáknál gyakran előfordul, hogy furcsa dolgokat esznek meg, azaz olyanokat, amelyek nem tápláléknak számítanak. Ez általában egy táplálkozási rendellenességnek számít, aminek a neve „pica”, és azt jelenti, hogy mindenfélét megeszik, ami nem ehető. Így például textíliát, műanyagot, papírt, madzagot, port és igen, akár a saját almukat is. Ezek egy része nem feltétlenül veszélyes – ha például műanyag zacskót nyalogat – ám az idegen anyagok lenyelése komoly károkat tud okozni. Ezen kívül valamilyen betegség jele is lehet.

Alapvetően két fő oka lehet annak, ha a cica beleeszik az almába:

 • valamilyen egészségügyi probléma
 • viselkedési zavar

Ha előtte nem tette, hanem egyszer csak elkezdi, nagy eséllyel valamilyen betegség okozhatja, ezért ilyenkor mielőbb forduljunk vele állatorvoshoz!

Kölyökcicák esetében előfordulhat, hogy puszta kíváncsiságból „kóstolgatnak meg” mindenfélét, többek között ezt is. Ha tényleg csak ez áll a háttérben, eleinte inkább ne használjunk nedvességet beszívó alomfajtákat, mert ezek ennek hatására összecsomósodnak, és olyan problémákat okozhatnak, mint például a bélelzáródás. Ugyancsak kerüljük a mérgező fajtákat. Kis odafigyeléssel könnyen le tudjuk szoktatni erről a rossz szokásról. Ha azt látjuk, hogy meg akarja enni, rögtön vegyük őt ki az alomból (persze csak azután, hogy a dolgát elvégezte).

Cica alomevés okai

Cica alomevés okai miért eszik almot a cica?

Cica alomevés – lehetséges egészségügyi problémák

Leginkább a nem megfelelő táplálkozás miatt alakulhatnak ki a következő problémák:

 • vérszegénység: vashiány, nyomelemek, vitaminok, zsírsavak hiánya
 • táplálkozási betegségek: táplálékukból hiányoznak a szükséges tápanyagok, pl. A, B1 vitamin, magnézium, kalcium

Egyéb lehetséges betegségek jele lehet még:

 • húgyúti probléma
 • leukémia
 • vesebetegség

Cica alomevés, mi a megoldás?

Cica alomevés – megoldások a megszűntetésére

Ha már kizártuk az egészségügyi problémákat mint kiváltó okot, a következőket tehetjük az alomevés megszűntetésére:

 • Próbáljunk ki egy másik fajta almot, mert lehetséges, hogy azért csinálja, mert ízlik neki.
 • Esetleg unalmában csinálja – ha látod, hogy szeretne belekóstolni, tereld el a figyelmét! Például egy játékkal, labdával csalogasd el az alom környékéről.
 • Ellenőrizd, hogy megfelelő tápot kap-e, amiben megvan minden szükséges vitamin és tápanyag, és próbálj ki valamilyen másikat. Az olcsóbb, bárhol kapható tápok nagy része nem megfelelő mértékben tartalmazza a szükséges anyagokat.
 • Erősítsd meg cicád természetes zsákmányszerzési ösztönét! Ezt legkönnyebben úgy teheted meg, hogy minél többet játszol vele, amikor a jutalmazás finom falatokkal történik. Ez bármi lehet, akár otthoni kellékekkel, de állatboltban is lehet kapni mindenféle játékot macskák számára. A cicák is szeretik, neked is jó szórakozás, és el is tereli a figyelmét a nem kívánt viselkedéstől. A játékok lehetnek a logikaitól kezdve (pl. „itt a piros, hol a piros”) egészen a trükkök tanításáig.
 • Próbálj neki cicafüvet adni! – ezzel ismét eltereled a figyelmét az alomtól, és helyette mégis tud valamit rágcsálni. Ha pedig macskamentát adsz neki, még a boldogságérzetét is növelheted!

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek