Miért nyávognak a cicák?

Miért nyávognak a cicák?

Nyávog, nyarvog, majókol, miaúzik, vernyákol, nyivákol.. vajon még hányféleképpen lehet nevezni a cica hangadását? És mindegyik milyen különböző lehet! Mondják, hogy a macska harmincféle hangot képes kiadni, és magát a sima nyávogást is vagy tízféleképpen tudja előadni. Viszont érdekes tény, hogy ezt a jó(?)szokásukat az emberek mellett vették fel, mert a természetben furcsa módon csak ritkán adnak hangot.

Egy biztos: a cica azért hallatja magát, hogy (velünk) kommunikáljon, illetve kifejezze az aktuális érzelmeit. De vajon fel tudnád-e ismerni, mi minden oka lehet a nyávogásának, és tudod-e megfelelően kezelni a helyzetet? Lássunk néhány példát:

Nyávog a cica

Nyávog a cica

  • Nyávog a cica – a legkedvesebb: „szia, szeretlek”

Bizonyára sokan tapasztaltátok, hogy ha sokáig elvoltál és későn mész haza, kedvenced (kicsit szemrehányó) miákolással üdvözöl. De mivel mi tudjuk, hogy ez arra utal, hogy mégiscsak igényli a társaságunkat, nem lehet mást tenni, mint viszonozni: simizd meg, hagyd, hogy hozzád dörgölőzzön, guggolj le hozzá, esetleg adj egy kis finom falatot, vagy éppenséggel tálald fel a vacsoráját.

  • Nyávog a cica – a legelemibb: „éhes vagyok!”

Viszonylag kevés macska tud a mellső mancsával a szája felé mutogatni, így a többség kénytelen hanggal kifejezni korgó gyomra (szerinte) égető szükségletét. Node szerinted is éhes lehet? Biztos, hogy nem éppen nemrég kapott enni? Ha úgy érzed, nem annyira jogos a követelés, nyugodtan várj, amíg te nem érzed úgy, hogy eljött az ideje – így nem fenyeget az a veszély, hogy rákap a követelőző nyávogásra (a cicák köztudomásúlag gyorsan tanulnak – főleg ilyeneket…)

  • Nyávog a cica – a második legelemibb: „szerelmes vagyok!”

Naigen. Valószínűleg ezt a legtöbb cicatartó egyértelműen felismeri, mert amikor eljön a párzási időszak ideje, ennél áthatóbb, kétségbeesettebb, fülsiketítőbb hangot nehéz elképzelni.. Íme, ez is egy ok arra (ha simán a felelős állattartás gondolata nem lenne rá elég), hogy ivartalanítsuk cicánkat, legyen az kandúr vagy nőstény.

  • Nyávog a cica – a felháborodott: „engedj be!”

A cicák nem szeretik a barikádokat, a csukott ajtókat. Nekik márpedig mindenhova joguk van bemenni – gondolják ők. Persze ez nem mindig egyezik a te elképzeléseiddel. Ilyenkor indul be a türelemjáték: ki bírja tovább? A macska tüdővel (ilyenkor nagyon hangosak tudnak ám lenni!), vagy te kitartással?

  • Nyávog a cica – a segítségkérő: „segíts, baj van!”

Az is előfordulhat, hogy cicánk nem érzi jól magát, fáj valamije, amit így próbál jelezni nekünk. A cicatartók remélhetőleg ismerik annyira a macskájukat, hogy tudják, mi az a nyávogás, amit valóban komolyan kell venni!

  • Nyávog a cica – a figyelemfelkeltő: „unatkozom, foglalkozz velem!”

És persze van az a bizonyos, kényeskedő hang, amikor cicánk elégedetlen a szolgáltatásainkkal. Kéne neki egy kis simi, foglalkozás, odafigyelés, törődés. Ilyenkor nincs mit tenni: alázatosan engedelmeskedünk urunknak/úrnőnek.

Ezen kívül persze még rengeteg oka lehet a cica nyávogásának, kezdve a fajtától (vannak kommunikatívabbak), a félelmen, dühön át, egészen az életkorig (öregkorukban előfordulhat, hogy magukban beszélnek.. :D). De ha már a macska a kedvünkért megtanult velünk kommunikálni, cserébe próbáljuk meg mi is minél jobban megérteni a jelzéseit, és megfelelően reagálni rá. Hiszen ez (is) a kulcsa a harmonikus cica-ember együttélésnek.

Macska unatkozik - a figyelemfelkeltő: "unatkozom, foglalkozz velem!

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek