Cicák összeszoktatása más állattal

Cicák összeszoktatása más állattal

Előző cikkeinkben már beszéltünk arról, hogy élhet-e több cica együtt, illetve hogyan lehet két cicát összeszoktatni egymással. De mi van akkor, ha a „másik” nem egy cica, hanem valami egyéb állat? Lehetséges, hogy más fajú állat éljen békében egy macskával?

A válasz alapvetően igen, hiszen számos példával találkozhatunk – bár bizonyos megkötésekkel, valamint nagy-nagy óvatossággal, sok türelemmel és odafigyeléssel. Mi mindenre kell figyelni, hogyan szoktassuk őket egymáshoz?

Cicák összeszoktatása más állattal

Cicák összeszoktatása más állattal

Cica más állattal – általános jó tanácsok

Már macska-macska találkozásánál is érdemes, de egyéb állatnál különösen ajánlott, hogy az első alkalmakkor egy szakértő is legyen jelen, aki szükség esetén segíteni tud neked. Amikre általánosságban érdemes odafigyelned:

 • jó, ha mindkét fél ivartalan
 • fontos, hogy sose egyenek egy tálból!
 • szakíts időt arra, hogy mindegyikkel foglalkozz külön is!
 • ha jól viselkednek, sose felejtsd el mindegyiket megdicsérni!
 • a gazdi minden esetben legyen nyugodt, határozott, következetes és türelmes, ez minden helyzetben segít

Cica és kutya

A cica és kutya a két legelterjedtebb háziállat, de az elfogadott nézet az, hogy kutya-macska barátság nem létezik. Valójában ez nem igaz, de tény, hogy azért kell némi energiát fektetni a barátság létrejöttébe.

Az ellenséges viselkedés egyik fő oka az, hogy a kutya a nála kisebb, mozgó lényeket zsákmánynak tartja, és automatikusan le akarja vadászni. A másik, hogy, mivel különböző állatfajhoz tartoznak, másképp viselkednek, és a testbeszédük is mást jelenthet a másiknak. A kutya például örömében csóválja a farkát, míg a cica támadó viselkedést lát benne. Tudni kell, hogy vannak olyan kutyafajták, melyeknek az ösztönereje sokkal nagyobb az átlagnál (például a viadalozásra kifejlesztett fajták, mint a staffordshire terrier), ezeknél különösen fontos a körültekintés! És persze mindenekelőtt: egy cicát nem lehet erőltetni, hogy akarata ellenére képes legyen mással a harmonikus együttélésre, ezért nagyon türelmesnek kell lenned!

Cicák összeszoktatása más állattal

Cicák összeszoktatása más állattal

Cica és kutya összeszoktatása

Azt mondják, egyszerűbben barátkozik össze a cica és a kutya, ha a kutya volt előbb. Akkor is könnyebb a dolgunk, ha mindkettő kölyök, mikor összekerülnek. Néhány tipp az első találkozáshoz:

 • nagyon fontos, hogy tudd kezelni a kutyádat: hallgasson rád, azaz lehetőleg minden helyzetben le tudd tiltani!
 • érdemes a kutyát és a cicát is a találkozás előtt lefárasztani és megetetni
  • hasznos, ha a kutyát először néhány engedelmes feladattal „rákészítjük”, hogy „bekapcsoljon” a rád figyelésre
 • könnyebb kontrollálni a kutyát, ha első alkalommal vagy el van kerítve, vagy pórázon van – de arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy a póráz soha ne feszüljön, mert az frusztráló, és növeli az agressziót!
 • a találkozás alatt folyamatosan figyelj, azonnal tiltsd le a nem megfelelő viselkedést! – de ne felejtsd el dicsérni/jutalmazni a helyes viselkedést! így tudod „megmagyarázni”, mit vársz el tőlük pontosan
 • a cicának legyen lehetősége elbújni
  • az is jó, ha az öledbe veszed, így könnyebben meg tudod védelmezni – guggolj le a nyugodtan viselkedő kutyához, így lehetőséget adsz arra, hogy megszagolják egymást
 • itt is beválhat, mint cica-cica esetén, az egymáshoz közel etetés és a másik szagmintája a tál alatt
  • arra viszont figyelj oda, hogy a kutya soha ne egye meg a macska ételét, és lehetőleg mindig a macska kapjon előbb enni (így közben jobban tudod kontrollálni a kutyádat)

Még valami: az, hogy kutyád a SAJÁT cicát nem bántja, nem jelenti azt, hogy idegent sem fog! Az ugyanis nem tartozik a falkába, és ha gyorsan szalad, már be is kapcsolja a vadászösztönt.

Cicák összeszoktatása más állattal

Cicák összeszoktatása más állattal

Cica egyéb állatokkal

Általánosságban elmondható, hogy a kölyökcicák velük körülbelül egyméretű emlősökkel (pl. nyuszi, tengerimalac) nagy valószínűséggel könnyen összebarátkoznak (persze odafigyelni sosem árt!).

A kisebb rágcsálók, valamint a hüllők és madarak már sokkal kérdésesebb, mert félő, hogy a cicusunk inkább a zsákmányt fogja látni bennük, ezért ezekkel inkább ne engedjük őt össze.

Cicák összeszoktatása más állattal

Cicák összeszoktatása más állattal, madarakkal vigyázzunk

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek