Macskafű a cicámnak

Macskafű a cicámnak

Macskatartóként bizonyára már mindannyian megtapasztaltátok valahogyan, hogy cicátok olykor szívesen lakmározza a füvet – akár kint a szabadban, ha pedig csak benti cica, akkor otthon a lakásban valamelyik szimpatikus szobanövényt (ez utóbbi nem feltétlenül előnyös…)

Macskafű a cicámnak – miért eszik a cica füvet?

Macskafű a cicámnak – miért eszik a cica füvet?

De vajon elgondolkoztál-e már azon, hogy mi lehet ennek az oka? Elvégre a macska ragadozó, azaz elsődlegesen hússal táplálkozik. Minek akkor neki a vegetáriánus étel?

Macskafű a cicámnak – miért eszik a cica füvet?

Az etológiai magyarázat szerint régen, mikor még nem volt háziasítva, a macska előszeretettel fogyasztott növényevő állatokat is, és már ott sem válogatta ki a zsákmány gyomrában maradt növényi eredetű maradványokat – így a gyomra hozzá van szokva, sőt, bizonyos mértékig kifejezetten igényli az ilyen jellegű táplálékot. Ám mai kész tápjai előfordulhat, hogy nem a kellő mennyiségben tartalmaznak ilyeneket.

Macskafű a cicámnak – miért eszik a cica füvet?

Macskafű a cicámnak – miért eszik a cica füvet?

De miért is jó neki, ha növényeket is fogyaszt? A kérdés már csak azért is jogos, mivel a cicagazdik bizony azt is többször megfigyelhették, hogy kedvencük, miután jól betermelt egy kis füvet, bizony rögtön ki is öklendezte azt, némi egyéb, a gyomrából származó dologgal együtt. Mégis, bár ez ijesztő lehet, nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy ez alapvetően ez igenis egészséges. Ugyanis a fűevésnek – persze csak akkor, ha nem mérgező növényből evett! – , többféle jótékony hatása is lehet:

  • elsősorban segít a cicának pótolni a szervezetéből hiányzó, számára fontos ásványi anyagokat és vitaminokat;
  • ezen kívül segít megszabadulni az alapos mosakodás során lenyelt nagyobb mennyiségű, a bundájából kihullott szőrtől, ami, ha összeáll a gyomorban, akár bélelzáródást is okozhat;
  • bizonyos esetekben pedig enyhítheti a cica gyomorrontásból vagy egyéb okok miatt adódó hasfájását – ilyenkor ösztönösen keresik a könnyebbséget adó fűféléket.

Macskafű a cicámnak – milyen füvet egyen a cicám?

A kijárós macskák természetesen az ilyen jellegű igényeiket ösztönösen ki tudják elégíteni a füves mezőkön, de mi a helyzet a benti cicákkal? Hiszen nekik sem árt néha egy alapos kis gyomortisztítás – és ahogyan fentebb már jeleztük, a lakásban levő dísznövények bizony mérgezőek lehetnek kedvencünkre, ezért inkább más módon kell megoldani számukra ezt a problémát. Mit adhatunk akkor neki?

Macskafű a cicámnak – milyen füvet egyen a cicám?

Macskafű a cicámnak – milyen füvet egyen a cicám?

Ha bemész egy bármilyen kisállat-kereskedésbe, és azt mondod, macskafüvet szeretnél, az eladók nem fognak meglepődni, és bizonyára máris hoznak valamit – de nem árt, ha tudod, hogy ez a név nem egy konkrét növényre utal, hanem inkább egy kategória: azok a növények tartoznak bele, amik bátran adhatóak a macskáknak a fent részletezett célokra. Ilyen növények lehetnek:

 

  • ciprusfű – ennek kis hátulütője az éles szára, ami könnyen megsértheti a cica nyelvét a fogyasztásakor;
  • póknövény/zöldike/csüngő csokrosinda – ez mind ugyanazt a növényt takarja 🙂 ám ezzel sem árt óvatosnak lenni, ugyanis felfogja a levegőben levő méreganyagokat és továbbadja a cicának (tehát például megköti a dohányfüstöt is);
  • réti komócsin;
  • gabonafélék: búza, rozs, zab, árpa – ezekhez könnyen hozzájuthatsz, ha veszel egy kis kanárieledelt: ezek a magok ugyanis elültetve tökéletes macsakfűvé sarjadnak.

És végül egy tipp azoknak, akiknek szőrtelen fajtájú cicájuk van:

Ti is nyugodtan adhattok macskafüvet, hiszen ugyan neki nem kell kiöklendezni a lenyelt szőrcsomókat, de kiváló vitaminforrás lehet számukra is.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek