A legnépszerűbb cicanevek itthon

A legnépszerűbb cicanevek 2. – mi a helyzet kis hazánkban?

Korábbi írásunkban körülnéztünk a nagyvilágban, milyen szokások, trendek vannak a cicák elnevezése terén. De vajon mi a helyzet nálunk? Van-e különbség a nemes, fajtatiszta macskák neve és a közönséges, ki tudja, honnan származó cicusoké között?

Körbenézve a neten, nem igazán sok információ található arról, hogy vajon a magyar cicatartók milyen szempontok mentén választanak cicájuknak nevet. Ez alapján úgy tűnik, még nem született olyan átfogó kutatás, mint például a kutyák esetében. Persze, ha rákeresünk valamely konkrét macskafajtára, akkor találhatunk névjavaslatokat. Ezek között is vannak érdekességek, például a szibériai macska elnevezésénél. Ugyanis meglehetősen széles skálán mozognak a nevek: az elegáns Elly, Berlioz és hasonlók mellett még a Rohadt dög is megtalálható..

De nézzünk inkább valami kézzelfoghatóbbat. Két nagyobb internetes szavazás volt cicanevekkel kapcsolatban mostanában. Az egyik 3 weboldal összefogásával valósult meg. Először névjavaslatokat vártak a szervezők, melyre mintegy 800 ötlet érkezett be, ebből végül a hasonlóságok kiszűrése után 400 maradt. Ezekre lehetett szavazni több fordulón keresztül. A fordulók nyertesei a döntőben mérkőztek egymással, így alakult ki a végeredmény. Az első három helyezett csaknem egyforma mennyiségű szavazatot kapott, így ők tulajdonképpen egyformán népszerűnek tekinthetők. Ezek pedig a következők voltak:

Cicanevek, melyiknek mi legyen a neve?

Cicanevek, melyiknek mi legyen a neve?

Legnépszerűbb cicanevek hazánkban

 • Hópihe,
 • Maszat és
 • Marcipán.

Tulajdonképpen mindhárom adható akár fiúnak, akár lánynak, akár fajtatisztának, akár keveréknek – bár a Hópihe elegánsabb, a Maszat már nem annyira. Egyik sem személynév, a Hópihe és Maszat utalhat a cica színére. A Marcipán inkább amolyan kedveskedő (és akár Marcinak is becézhető, amikor is már inkább kandúroknak lehet jó név).

Cicanevek: a Hópihe elegánsabb, a Maszat már nem annyira

Cicanevek: a Hópihe elegánsabb, a Maszat már nem annyira

A 12-es döntőbe a fentieken kívül a következő cicanevek jutottak még:

 • Picúr, Maffia, Hómancs, Maya, Puszedli, Masni, Nyafi, Szöszmösz, Gombóc

Mint látható, személynevek továbbra sem jutottak be, a trend, azaz az uniszex nevek túlsúlya továbbra is maradt. A Maya a kutyáknál is népszerű, és Masni is akad ott is. A nevek nagy része utal valamilyen macskatulajdonságra (pl. Maffia, Nyafi, Gombóc 🙂 ). A Szöszmösz főleg a hangzása miatt lehet népszerű.

 

A másik szavazás alapján a Top 10 a legnépszerűbb macskanév:

 1. Cirmi
 2. Kormi
 3. Tigi, Tigris
 4. Garfield
 5. Cili, Cilu
 6. Folti, Foltos
 7. Mici
 8. Marci
 9. Lucifer, Picúr
 10. Frici

Itt már változatosabb a kép: vannak személynevek (Marci, Frici), vannak kandúrnevek (ugyanezek). Ugyancsak nőstény cicanevek (Cili, bár ez és a Cila valószínűleg a cica szóból ered). Továbbá híres cicák nevei (Garfield), valamint külföldön is népszerűek (Tigris).

És te vajon milyen nevet választanál a cicádnak? Nézz körül nálunk: legyen szó kandúrról vagy lánycicáról, fajtatisztáról vagy keverékről, egy biztos: itt mindenki megtalálja az igazit kedvencének.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek