Cica és tükörképe – mit kell tenni, ha nehezen szokja meg

Cica és tükörképe – mit kell tenni, ha nehezen szokja meg

Akinek már volt valaha bármilyen háziállata, bizonyára megtapasztalhatta, milyen furcsán viselkednek, ha meglátják a tükörképüket. És belegondolva ez nem is olyan meglepő: hiszen ahhoz, hogy felismerjük a tükörképünket, kell legyen valamiféle testtudatunk. Nekünk, embereknek is tanulnunk kell ezt a felismerést. Egy embergyerekben olyan 6-8 hónapos és 2 éves kor között tudatosul, hogy a tükörben saját magát látja.

Az állatoknál kicsit még ennél is összetettebb a képlet, és igazából csak sejteni lehet, miként vélekednek ezzel kapcsolatban. A macskák között is megoszlik, miként reagálnak a tükörre:

  • van, amelyik nem reagál rá, láthatóan észre sem veszi
  • némelyik viszont kíváncsian, érdeklődve figyeli a tükörben látható mozgást
  • néhány cica pedig inkább megijed, és/vagy agresszív viselkedést mutat a tükörképe iránt

A negatív reakciók hátterére többféle magyarázat is született. Nézzük meg ezeket egy kicsit részletesebben.

Cica és tükörképe

Cica és tükörképe

Cica és tükörképe – szokatlan élmény

A macskák, ha természetes körülmények között születnek és élnek, akkor ritkán látják meg a tükörképüket. Hasonló a helyzet akkor, ha menhelyi körülmények között nőnek fel. Ezekben az esetekben nem találkoznak lépten-nyomon tükröződő tárgyakkal (ablakok, televízió, szobatükör stb.). Ha tehát életük későbbi szakaszában találkoznak ilyenekkel, a furcsa, új szituáció könnyen megijesztheti őket. Amennyiben felismerik, hogy egy (másik) cicát látnak benne, úgy érezhetik, hogy egy idegen betolakodó fenyegeti őket.

Ráadásul számukra az is igencsak meglepő lehet, hogy a velük szemben levő élőlénynek nincsen szaga. Ugyanis az állatoknak az egyik legfontosabb érzékszerve a szaglás, melyből rengeteg információt tudnak leszűrni a másikról, a szándékairól, állapotáról.

Cica és tükörképe – figyeljük, hogyan reagál

Normális esetben a macska csak eleinte reagál furcsán az új élményre. Mint minden szokatlan dolgot, ezt is ki kell tapasztalni, de idővel, ha megszokja, akkor a későbbiekben nem okoz gondot neki. Nézzük meg, miként viselkedik eleinte. Legtöbbjük elindul megkeresni a „másik cicát”. Megpróbálja megérinteni a mancsával, esetleg elkezd alul kapargatni, vagy éppen körbejárja a tükröt. Kicsit hasonlóképpen viselkednek, mint amikor a tévében látnak vagy hallanak egy madarat vagy másmilyen élőlényt. Ha viszont nem találják, akkor könnyen megzavarodhatnak. Van olyan macska, amelyik ilyenkor megáll a tükör előtt, és nézi, mi történik. Mivel gyanús a dolog, könnyen előfordulhat, hogy támadó viselkedéssel próbálkozik. Ebből következően a tükörkép is hasonló jeleket mutat, ez pedig még jobban kiválthatja a fenyegetettség érzését. Így gyakorlatilag a saját magatartásával éri el, hogy oka legyen az agresszív vagy éppen félelmi válaszra.

Szerencsére a legtöbb esetben egy idő után a macsekok ehhez az élményhez is hozzászoknak. Ha valamiért mégsem akar elmúlni a probléma, itt egy segítség.

Cica és tükörképe

Cica és tükörképe

Cica és tükörképe – kedveltessük meg vele

A megoldás ebben az esetben is a fokozatosság és némi pozitív megerősítés. Mutassuk be cicánknak a tükröt, miközben nyugodt hangon dicsérjük, ha nem mutat félelmi vagy agresszív jeleket. Ha pedig még közben a kedvenc játékával vagy finom jutalommal csábítgatjuk, elérhetjük, hogy pozitív élményeket kössön a tükörhöz, így nagy eséllyel hamarosan megszűnik a tőle való félelme.

Cica és tükörképe

Cica és tükörképe

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek