Macskaetológia, avagy hírek a tudomány világából

Macskaetológia, avagy hírek a tudomány világából

Hogyan beszélget a cica és a gazdi egymással?

Figyelem, figyelem! Macskatudományos híradónk következik!

Igen, végre eljött a cicák ideje is! Azok a butuska emberek végre rájöttek, hogy a macska viselkedése legalább olyan fontos és izgalmas kérdés, mint az eddig kivételezett helyzetben levő kutyáké  (és az utóbbi időben már a törpemalacoké is)!

Az ELTE Etológiai Tanszéken ugyanis megkezdődtek a cicák vizsgálatával foglalkozó kutatások, melynek során különféle viselkedéstesztek során igyekeznek minél jobban megérteni a macskák viselkedésének mozgatórugóit. Első körben a kommunikációt vizsgálták, azaz a macska és gazdája közötti interakció milyenségét. Íme az vizsgálat és az eredmények összefoglalva.

Cica-gazdi

Cica-gazdi, hogyan beszélgetnek egymással?

Hogyan „beszélget” a macska és gazdája?

A 2017. év végén kezdődő kutatás során a macska és gazdája közötti kommunikációt vizsgálták, melynek során kérdőíveket küldtek ki macskatulajdonosok részére. Végül 157 kitöltött teszt alapján születtek meg az eredmények, melyeket a két kutató, Pongrácz Péter és Szapu Julianna Szulamit a neves Science Direct oldalon publikált is. Nézzük, mi mindent tudtak meg.

Az eddig érdemtelenül háttérbe szorult cicakutatás

A macska, ugyanúgy, mint a kutya is, a társállat kategóriába tartozik, és gyakorlatilag ugyanannyi cicakedvenc van, mint amennyi kutyát tartanak. Mégis, eddig főleg csak a kutyák viselkedése volt a magyar – méltán híres és úttörő – etológiai kutatások fókuszában. Ami pedig vizsgálat mégis előfordult, azok inkább a macska ragadozó viselkedését és magatartásproblémáit vizsgálták.

Jelen kutatás célja az volt, hogy mennyire képesek a gazdák megérteni a cicájuk viselkedését, hangulatát és szándékait, illetve hogy vajon a macska próbálkozik-e ugyanezzel. A kísérletvezetők hangsúlyozták: a vizsgálat nem a kutyák viselkedésével akarta összehasonlítani a cicákét, és nem is az esetleges problémákat akarták feltárni: egyszerűen szerették volna minél jobban megismerni és megérteni a cica és ember közötti kommunikációt.

Cica-gazdi

Cica-gazdi, hogyan kommunikál egymással?

Macska-gazdi kommunikációs vizsgálat – az eredmények

A kérdőívre kapott válaszok alapján a kutatók a következőkre jutottak:

  • a macskagazdik szerint cicájuk nagyon intelligens
  • a cicák értik, hogy mit akar tőlük a gazdájuk, és ők is kommunikálnak vele
  • a női gazdák gazdagabb érzelemvilágot láttak bele a cicájukba
  • a magasabb végzettségű cicatartók kommunikatívabbnak és empatikusabbnak látták a macskájukat
  • az idősebb gazdik inkább érezték úgy, hogy cicájuk jobban odafigyel rájuk
  • minél magasabb értelmi képességet feltételeztek a cicájukról, a gazdák annál kommunikatívabbnak tartották őket
  • főleg fiatalabbak körében gyakori a macskanyávogás utánzása, ámde az emberek nem igazán tudják megfejteni cicájuk nyávogásának okait

 

A végső konklúzió egy mondatban: minél több értelmi képességet látnak a gazdák a cicájukban, annál több kommunikációról számoltak be egymással.

Összességében pedig – minő meglepetés! – a kutatók megállapították: a cicák, a kétirányú interakciónak köszönhetően teljes „társállat”-élményt képesek nyújtani a gazdájuknak. Persze ezzel minden cicatartó eddig is teljes mértékben tisztában volt, ugye? 😉

Ha úgy szeretnéd még jobban megérteni a cicád viselkedését, és/vagy érdekelnének hasonló jellegű kutatások, most lehetőséged van rá, hogy részt vegyél bennük! Itt tudsz jelentkezni az aktuális tesztekre: http://etologia.elte.hu/hu/vallalkozo-kedvu-hazi-cicak-es-gazdaik-figyelem/

A cikk forrása: https://www.elte.hu/content/hogyan-beszelget-a-macska-es-gazdaja.t.17115, utolsó megtekintés: 2018.09.18.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek