Karmoló cicák – avagy hogyan gondozd cicád karmait

Karmoló cicák – avagy hogyan gondozd cicád karmait

Bár alapvetően cuki, puha szőrgombócok, azért ők sem fegyvertelenek: van nekik a mancsuk végén valami (cicakarom), amivel igencsak jól meg tudják védeni magukat, a másik félnek akár komolyabb sérüléseket is okozva. Ez tehát a karom. De vajon szükséges-e nekünk embereknek beleavatkozni a cica természettől kapott adottságaiba vagy sem? Kell-e vágnunk a macska karmait? Ha igen, mikor és hogyan?

Cicakarom

Cicakarom – akkor most le kell vágni,vagy sem?

Cikkünkből a válaszokon felül az is kiderül, mi mindenre kell odafigyelni, ha te ápolod cicád körmeit.

A cicakarmok elhelyezkedése, száma

A cicák mellső lábai végén 4-4 karom van, illetve kicsit feljebb a lábukon egy hüvelykujj, amit farkaskaromnak is neveznek. Hátsó lábaikon pedig mancsonként 5 karom található.

Cicakarom – akkor most le kell vágni,vagy sem?

  • kijárós cicák

A legelterjedtebb nézetek szerint a kijárós cicáknak nem szükséges vágni a karmait, sőt, jobb, ha marad neki hosszú, mert többet használja, és ezáltal biztosítva van neki a természetes koptatás lehetősége.

  • benti cicák

A lakáscicáknál már kicsit más a helyzet: nekik sokkal kevesebb lehetőségük van a benti körülmények között arra, hogy karmaik végét karbantartsák. Persze ott a kaparófa – ami szerencsés esetben elnyeri a macsekunk tetszését, de mi, cicatartók tudjuk jól, hogy erre egyáltalán nem vehetünk mérget…

Így aztán az ő esetükben már sokkal inkább felmerülhet a karomvágás dilemmája. Hiszen alapvetően az, hogy éles, hosszú a karma, neki nem okoz különösebb gondot, annál nagyobbat a gazdiknak, akik nemcsak nem szeretnek agyonkarmolt karokkal mutatkozni macskátlan embertársaik között, de a szépséges, újszerű huzattal rendelkező bútoraikat is féltik a kíméletlen karmoktól (hiszen lássuk be, a damasztborítású kanapé oldala SOKKAL vonzóbb a cicakörmök karbantartására, mint egy átlagos, direkt erre a célra beszerzett kaparófa…)

Cicakarom

Cicakarom

Cicakaromvágás – hogyan történjen?

Tehát úgy tűnik, a benti cicák – meg a gazdáik – nem ússzák meg a karomvágás procedúráját. Akkor pár jó tanács a művelethez:

  • A cicák – általában úgy tartják – a hátsó lábaikat többet használják, így a karmok jobban tudnak kopni, ezért ott nem feltétlenül szükséges a karom levágása.
  • 10 hetes kor előtt még ne vágd le a cica karmát, mert akkor még lágyabb a körme, és fájdalmasabb lehet neki.
  • Az első alkalommal inkább bízd állatorvosra a vágást, hogy lásd, hogyan kell szakszerűen elvégezni a műveletet. Ha pedig nagyon akaratos a cicád, és nem bízol magadban, jobb, ha mindig ő csinálja.
  • A karomvágást körülbelül 3 hetente érdemes ismételni.
  • A karmot a vastag és vékonyodó rész határánál, az erek végződésétől kb. 2-3 mm-rel távolabb kell levágni, ahol már láthatóan nincsen belül semmi, és a vége felé már kezd elkeskenyedni.
  • A cica, ha sejteni kezdi, hogy valamit akarunk a körmével, rögtön behúzza azt. Hogy le tudd vágni, úgy tudod elővarázsolni, ha megfogod a talppárnáját, és a köröm végétől ellentétes irányba hátrafele billented.
  • Ha magad vágod a cicád körmét, érdemes az arra speciálisan alkalmas macskakörömvágót használni, mert azzal lehet legegyszerűbben és legbiztonságosabban levágni a karmokat.

Bár a cicusok hajlamosak bizalmatlanul hozzáállni eme furcsa művelethez, azzal nem árt, ha legalább te tisztában vagy: ha szakszerűen csinálják, ez nem egy fájdalmas procedúra.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek