Cica tanítása 5. Kellemes legyen vagy hasznos?

Cica tanítása 5. Kellemes legyen vagy hasznos?

Végtelen listát sorolhatnánk azokról a trükkökről, amit cicádnak klikkertréninggel megtaníthatsz – és a legtöbb nem más, mint remek szórakozás (mind neked, mind a macskádnak).

Cica tanítása-klikker

Cica tanítása-klikker segítségével

Cica tanítása – mutatványok

A puszta szórakozásért céljából rengetegmindent meg lehet tanítani a cicának is. Ilyenek lehetnek például: körbe körözés, hátsó lábra ágaskodás, karikán átugrás, játéktalicska tolás – vagy bármi más, ami csak eszedbe jut. Próbálj adni neki egy óriás labdát vagy akármilyen különleges kelléket, és klikkelj/jutalmazz minden, a kellék irányába történő érdeklődést vagy megmozdulást. Klikkelj az összes olyan megnyilvánulására, ami tetszik neked, és nézd meg, vezet-e valami izgalmas trükk felé!

Ha netán kifogytál az ötletekből, és némi izgalmas inspirációra vágysz, keresd fel a www.circuscats.com weboldalt, ahol Samantha Martin tréner fantasztikus trükkjeivel ismerkedhetsz meg, melyek ötletet adhatnak neked is, hogy mi mindent taníthatnál meg a cicádnak.

Cica tanítása – hasznos célokra

De a klikkertréning nem csak arra jó, hogy kellemesen eltöltsétek az időt. Arra is lehet használni, hogy olyan viselkedéseket erősíts meg klikkerrel, amelyek valóban hasznosak is lehetnek. Ha például állatmenhelyen dolgozol, tanítsd meg a bentlakó cicáknak, hogy menjenek a kennel elejébe és adjanak pacsit vagy integessenek a látogatóknak. Ezek a látszólag egyszerű trükkök kiválóak lehetnek arra, hogy jelentősen megnöveljék a cicák esélyét a gyors örökbefogadásra. Ezen kívül, ha a menhely önkéntesei és dolgozói megtanulnak klikkerrel képezni, az nagyban javítja az árva macskák életminőségét, nem utolsó sorban pedig az emberek számára is sokkal kellemesebb lesz a munka.

Erősítsd meg azokat a viselkedéseket, amelyeket jónak tartasz, és hagyd figyelmen kívül azokat a cselekedeteket, amik nem tetszenek. Klikkelj türelmesen.

Rendkívül hasznos lehet, ha megtanítod a cicádat, hogy megnyomjon egy csengőt, ha éppen ki kell mennie; hogy inkább a székre vagy más ülőhelyre telepedjen, ahelyett, hogy a konyhapultot használná ugyanerre; hogy a kaparófán élesítse a karmát a bútorok helyett, vagy akár hogy vezényszóra bemenjen a szállítódobozába. Bármilyen mozdulat, amire klikkeléssel és jutalommal reagálsz, meg fog ismétlődni.

Erősítsd meg azokat a viselkedéseket, amelyeket jónak tartasz, és hagyd figyelmen kívül azokat a cselekedeteket, amik nem tetszenek, klikkelj türelmesen – így még a legakaratosabb macskát is meg lehet tanítani bármire, méghozzá kellemes, mindkettőtök számára rendkívül szórakoztató módon.

Joan Orr cikke alapján

forrás: Karen Pryor Clicker Training: https://clickertraining.com/node/1776, utolsó megtekintés: 2018.10. hó

Kapcsolódó cikkek:

Cicatanítás 1. – bevezető

Cicatanítás- 2. Kezdjük a jutalommal

Cicatanítás-3. Céltárgytréning

Cicatanítás 4. – Hódítsunk meg akadályokat!

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek