Cicatanítás- 2. Kezdjük a jutalommal

Cicatanítás- 2. rész: Kezdjük a jutalommal

A klikkertréninges tanításhoz valami olyan dolgot kell felajánlanod a cicádnak, amiért szívesen fog dolgozni. Van olyan macska, amelyik akár száraz jutalomfalatért is hajlandó bármit megtenni neked, míg vannak, akik ennek már a gondolatát is sértőnek találják! Próbáld ki: tegyél ki a cicádnak egy tányérra egy pár különböző ínycsiklandó falatkát, és nézd meg, melyik tetszik neki leginkább. Ajánlj fel különböző jutalomfalat-kombinációkat, és találd meg azt a 3-4 félét, amelyik a leginkább ízlik neki.

A klikkertréningezéshez azok a legjobb jutalomfalatok, amelyeket jó kicsire lehet törni, gyorsan meg lehet enni, és arra is alkalmas, hogy eldobjuk a cicánknak, hogy kapja el. Ha a te cicád ragaszkodik a legnedvesebb konzerv cicatáphoz, tölts meg vele egy nagyméretű injekciós fecskendőt, és úgy add neki (tű nélkül, természetesen), hogy mindig a szájába nyomsz egy kis adagot belőle.

Cicatanítás- 2

Cicatanítás- 2. rész: Kezdjük a jutalommal

Biztos, hogy a macskák nem akarják, hogy képezzék őket?

A cicák imádnak játszani meg kergetőzni, és gyakran hajlandóak megdolgozni azért, hogy játszhassanak kedvenc játékukkal. Használd a tréninghez azt a játékot, amit a cicád a legjobban szeret. Egy tréningalkalom (olyan időszak, ami kizárólag gyakorlásra szolgál: a hosszát és az ismétlések számát előre meg lehet határozni) során mindenképpen legyen nálad egyszerre két olyan játék, amivel dolgozhatsz; az egyiket odaadhatod a cicádnak játszani, míg a másikkal visszacsalogathatod magadhoz az elsőtől, ha éppen nagyon belefeledkezik a játékba vele.

Ne keseredj el, ha a cicád fogja magát, hátat fordít neked, és otthagy, vagy éppen hirtelen rendkívül belefeledkezik egy maratoni mosakodás-buliba pont akkor, amikor éppen úgy érezted, hogy nagyon jól megy a tréning. Hiába a legfinomabb jutifalat vagy a legizgalmasabb játékok, a klikkertréning nagyon fárasztó tud lenni. Ezért a cicának muszáj egy kicsit kiöblíteni az agyát már egy pár klikkelés után. Az első tréningalkalmak nem tarthatnak tovább 4-5 klikkelésnél. Ha a cica megunja 4 klikkelés után, legközelebb mindenképp te hagyd abba 3 klikket követően. Egy ilyen laza menetrend segít abban, hogy ne legyen a cica türelme és ereje túlzottan igénybe véve, és úgy fejezhetitek be, hogy még tovább szeretné csinálni – így legközelebb, mikor felkínálod neki a lehetőséget a gyakorlásra, biztosan ismét lelkesen veti bele magát ebbe a jó kis buliba.

Joan Orr cikke alapján

forrás: Karen Pryor Clicker Training: https://clickertraining.com/node/1776, utolsó megtekintés: 2018.07.24.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek