Macska agresszió

Macska agresszió

Bár egy cuki, puha cicus láttán nem mindenkinek jut eszébe, hogy egy ilyen szőrgombóc veszélyes is lehet, azért aki találkozott már fújó, karmoló macskával, tisztában van vele, hogy igenis, ő is egy ragadozó, akiben bizony ott lakozik, és néha elő is törhet belőle az agresszió. Ez egyébként több különböző kategóriába sorolható, attól függően, hogy mi váltja ki azt. Most pedig bemutatunk neked ezekből egy párat.

Macska agresszió

Macska agresszió – Ragadozói agresszió

Kezdjük rögvest a cica fajából következő agresszióval. Ennek lényege a zsákmányszerzés, és elsősorban már felnőttkorban lehet náluk megfigyelni. A legtipikusabb példa erre, mikor cicánk felfigyel egy egérre, és ilyenkor semmi meg nem állíthatja, hogy meg ne próbálja fogni.

Macska agresszió – Szexuális agresszió

Természetesen ez is egy alapvető ösztönükből fakad: a fajfenntartásból. Aki az erősebb, az párosodhat a kiválasztottal. Elsősorban azonos neműek között történik meg, de érdekes módon fiú-lány között is előfordulhat, ilyenkor leginkább az a probléma, hogy a kandúr nem fogadja el a nőstény cicát. Az ivartalanítás nagy eséllyel javítani tudja az ilyen agresszióból fakadó problémákat.

Macska agresszió – Szülői/anyai agresszió

Ez is a fajfenntartással kapcsolatos: az anyacica foggal-körömmel védi kölykeit a mindenféle veszedelem elől. Ennek egy kissé elkorcsosult formája az, amikor valami miatt az anyuka nem hajlandó elfogadni a babáit, és ilyenkor ellenük fordul, szerencsére ez kevésbé gyakori.

Macska agresszió – Hatalmi/hierarchikus agresszió

Az agresszió irányulhat akár fajtársra, akár bármilyen másik élőlényre, például emberre is. Ha ilyet tapasztalsz cicádnál, érdemes megmutatni neki, hogy te vagy a „falkavezér”: morgással vagy testméret növeléssel (kiegyenesedés, fölé hajlás) jelezheted neki nemtetszésedet, így az ő nyelvén tudod vele megértetni magad.

Macska agresszió – Féltékenységi agresszió

Ez leggyakrabban akkor nyilvánulhat meg, ha a háztartásba egy új tag – akár cica, akár másik állat – érkezik. Ilyenkor, amellett, hogy meg kell osztozni az ételen és a biztonságos otthonon is, a régi macska érezheti, hogy a gazdi kevesebbet törődik vele, ezért erre érdemes eleinte különösen odafigyelni. Az összeszoktatásról korábbi cikkeinkben olvashatsz részletesebben:

Macska agresszió

Macska agresszió – Szociális-hierarchikus/területet védő agresszió

Ha már elég ideje élnek együtt többen a cicák, néha-néha akkor is előfordulhat közöttük egy kis erőfitogtatás, „hatalmi harc”, azaz amikor időről-időre lejátsszák egymás között, ki is valójában a falkavezér. Területvédő agresszió pedig idegen macskák betörésekor jelentkezik a cica által kisajátított területre.

Macska agresszió – Játék/simogatás közbeni agresszió

Általában gyermekkorban fordul elő, vagy akkor, ha a cica túl hamar lett elválasztva az alomtól. Ilyenkor a macsek (még) nem tudja, hogy mi az a határ, amikor már túl durva a viselkedése/reakciója, akár emberrel, akár állattal szemben. Simogatás közben akkor jöhet elő, ha pl. valami érzékeny területre tévedt a gazdi keze, de vannak olyan cicák is, akik kevésbé viselik el a dédelgetést.

Macska agresszió – Félelmi agresszió

Ha a cica nem érzi magát biztonságban, vagy hirtelen megijed valamitől, könnyen előfordulhat, hogy támadással reagál. Ilyen esetekben fontos, hogy legyen neki valamilyen saját búvóhelye, ahol biztonságban érezheti magát, és ahova ilyen esetekben elvonulhat, hogy megnyugodjon.

Macska agresszió – Stressz miatti agresszió

Minden helyzet, ami cicád számára szokatlan, ismeretlen, egyúttal kellemetlen lehet, és ezt agresszióval is érzékeltetheti. Ezért fontos ismerni a macskánkat, tudni, mennyire stressztűrő, és ahhoz mérten lehetőleg elkerülni az ilyen helyzeteket. Az állandó, megszokott napirend (pl. etetés ideje), helyszínek, környezet és emberek növelik a biztonságérzetét még az érzékenyebb cicáknak is.

Macska agresszió – Betegség/fájdalom miatti agresszió

Ha a fentiek közül egyik eset sem áll fenn, és nem találsz semmi magyarázatot az agresszió okára, előfordulhat, hogy valamilyen betegség áll a háttérben, ami fájdalommal jár, és így reagál rá a cicád. Tehát ha teljesen váratlan, szokatlan és láthatóan ok nélküli az agresszió, érdemes elvinni őt egy állatorvosi kivizsgálásra.

Macska agresszió – Kivetített/átirányított agresszió

Talán te is érezted már, hogy valaki jól felbosszantott a munkahelyeden, és az ebből adódó feszültséget hazaérve egy mit sem sejtő, közeli családtagon vezetted le. Pontosan így van ezzel a cica is: ha nem tudja azon megtorolni, aki megsértette, bizony, előfordul, hogy valaki más, hozzá közelebb eső élőlényen éli ki az agressziót. Az állatorvost például általában nem tudja sem elüldözni, sem elkerülni, ilyenkor tehát, végre otthon, a megszokott környezetben azon fogja megbosszulni, akivel először találkozik.

Rengeteg helyzet kiválthatja tehát az agressziót a cicából is. Ezért is fontos, hogy minél jobban ismerjük kis kedvencünket, hiszen akkor tudunk legjobban reagálni ezekre, és egyúttal segíteni neki.

Macska agresszió

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek