Azok a csodálatos macskaszemek

Azok a csodálatos macskaszemek… – tanulj meg olvasni belőlük

Általános nézet, hogy a kutyákat könnyebb megérteni, mint a macskákat. Úgy tartják, a cicák érzelmeiket kevésbé mutatják ki, és amúgy is tartózkodóbbak. De az is lehet, hogy inkább csak azért nem értjük meg őket – mert nem is próbáljuk megérteni. Hiszen a kutyáktól egy csomó mindent elvárunk, míg a macskákról eleve lemondunk, mondván, hogy túlságosan független személyiségek.

Legyen bármi is az oka, hogy nem értjük őket, valójában azért, ha kicsit odafigyelünk, igenis, lehet olvasni cicáink non-verbális jelzéseiből. Csak figyelni kell az arcát és a testrészeit.

A macskák szeme különösen árulkodó lehet aktuális érzelmeikről. Bár azt fontos megjegyezni, hogy ugyanaz a tekintet árulkodhat akár teljesen ellentétes érzelmekről. Ezért nem árt mindig párhuzamosan arra is figyelni, hogy a cicák egyéb testrésze (pl. farka, bundája stb.) hogyan viselkedik ugyanakkor. Íme most néhány ízelítő arról, hogy mi mindenről olvashatunk cicánk tekintetében.

Azok a csodálatos macskaszemek – a tekintet iránya

Ha követed cicád merev tekintetét, előbb-utóbb fel fogod fedezni érdeklődésének tárgyát. De a bámulások is eltérőek lehetnek: van, amelyik koncentrált és intenzív, más viszont inkább csak önkéntelennek tűnik.

Vajon, ha a macska merően bámul rád, akkor akar tőled valamit, vagy inkább mérges? Igazából bármelyik magyarázat lehetséges. Ha ez a tekintet merev testtartással párosul, akkor nagy valószínűséggel belső feszültségre utal. De ha egy laza, doromboló macska néz rád így, akkor vélhetőleg inkább figyelemért, simiért vagy más egyéb kényeztetésért kuncsorog.

Azok a csodálatos macskaszemek

Azok a csodálatos macskaszemek…

Azok a csodálatos macskaszemek – mi határozza meg a tekintet mondanivalóját

A cica nézésénél két fő árulkodó tényezőt lehet figyelembe venni: a szemhéj helyzetét és a pupilla nagyságát. Az ezekkel közvetített üzenetek lehetnek nagyon visszafogottak vagy éppenséggel teljesen egyértelműek, és sokszor rendkívül szuggesztívek. Ilyenkor még hangot sem kell adnia, anélkül is teljesen egyértelmű, mit szeretne. De azért gyakran ráerősítenek szándékaik könnyebb megértésére némi farkcsóválással vagy jellegzetes fültartással.

Lássuk, miket jelezhetnek a különböző tekintetek:

  • magas érzelmi állapot

Az érzelmi állapot bármilyen erős/hirtelen megváltozása (félelem, harag, öröm, izgalom) a pupillákat hirtelen keskeny réssé húzza össze. Figyeld csak meg, mikor cicád kedvenc finomságát tálalod eléje, vagy amikor hirtelen egy ismeretlen másik macska kerül a látóterébe.

  • bizalom

A tágra nyílt szemek általában erős koncentrációra utalnak. De ha nem féltik kitenni a teljesen nyitott látószervüket a potenciális sérüléseknek, az az erős bizalom jele is lehet. Tehát mikor cicád erősen az arcodhoz dörzsöli a fejét, nagy eséllyel bízik benned. Sőt, talán még egyenesen a nagy szeretetének jele lehet!

Azok a csodálatos macskaszemek

Azok a csodálatos macskaszemek…

  • dominancia/agresszió

A pislogás nélküli, merev tekintet kontrollt, dominanciát, de akár az agressziót is jelezhetnek. Ezzel szoktak elriasztani más cicákat a területükről vagy például egy ínycsiklandó falat elcsenésétől.

A csíkszerűen keskeny pupilla erős érzelmekre – félelemre vagy agresszióra – utalhat, a hunyorítás pedig a szem sérülése ellen véd. Ezért lehetőleg ne nagyon hunyd le a szemedet ismeretlen macska közelében, mert ez a félelem jele, és támadást idézhet elő!

Azok a csodálatos macskaszemek

Azok a csodálatos macskaszemek…

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek

Angol macska nevek, angol cicanevek

Egyiptomi macska nevek

Japán macskanevek

Olasz macskanevek

Orosz kék macska nevek

Bengáli cica nevek

Perzsa macska nevek

Sziámi macska nevek

Kopasz macska nevek

Foltos cica nevek- Foltos macska nevek

Vörös cica nevek, vörös macska nevek

Fekete macska nevek, fekete cica nevek

Fehér macska nevek, fehér cica nevek

Szürke cica nevek, cirmos cica nevek

Narancssárga macskanevek

Kopasz macska nevek