Meddig él egy cica?

Meddig él egy cica?

Ha macskát szeretnénk, nem árt arra felkészülni, hogy élete végéig felelős gazdái maradjunk. De mennyi időt jelent ez, azaz meddig él egy cica?

Egy macska élettartama átlagosan 5 és 15 év között van. Az, hogy meddig osztja meg életét a tieddel, több tényezőtől függhet, melynek nagy részére a gazdinak kell odafigyelnie.

A cicák élettartamát befolyásoló tényezők:

  • Kijárós cica vagy benti cica? – ahogyan korábbi cikkünkben írtuk, a kijárós cicák életét sok veszély fenyegeti, és ezért adott esetben az élethossza akár feleannyi is lehet, mint egy benti cicának.
  • Megkapta-e, illetve folyamatosan kapja-e a szükséges védőoltásokat, járunk-e vele rendszeresen állatorvosi kontrollra, figyeljük-e egészségi állapotát?
  • Mennyire védett a környezete a fertőzésektől, káros hatásoktól? (például vannak-e körülötte fertőzött egyedek, kórokozók, mennyire higiénikus a környezete stb.)
  • Odafigyelünk-e az egészséges, cicának való étkezésre? Azaz megfelelő minőségű, teljes értékű, szükséges tápanyagokat tartalmazó száraz vagy nedves táp/hús az étkezéshez, friss, tiszta ivóvíz kirakva neki folyamatosan.
  • A tápláláshoz kapcsolódóan: arra is figyelni kell, hogy óvjuk cicánkat az elhízástól, vagyis kerüljük a túletetést, és biztosítsunk neki lehetőséget az elegendő mozgásra is.
  • Védve van-e a veszélyes helyzetektől – például nem kell attól félni, hogy kiesik az ablakon a tízedik emeletről, esetleg beszorul valahova, amikor egyedül van..
  • Változatos, ingergazdag környezet – bár sokan nem tudják, de a cicákat is lehet tanítani, ez egy nagyon jó módja a szellemi frissesség fenntartásának, de bármilyen közösen végzett tevékenység is jó lehet, amit mind Te, mind a cicád egyaránt élveztek (például közös játék).
  • Ugyancsak befolyásolhatják a várható élettartamát a gének, azaz milyen tulajdonságokat: betegségekre való hajlamokat örökölt a felmenőitől.

Ha mindezekre nagyon odafigyelsz, jó eséllyel hosszú életű cicád lesz! 🙂 Manapság nem ritka az sem, hogy akár húsz évig is elél egy macskusz.

Meddig él egy cica?

Rekorder életkorú cicák

  • A világ legidősebbnek számító macskája, Szerecsendió 2017 szeptemberében, harminckét évesen távozott el az élők sorából.
  • Magyarországon jelenleg Cirmit tartják a legidősebbnek, ő idén, 2018-ban már betöltötte a huszonegyet, és még nem kaptunk hírt arról, hogy már eltávozott volna… – reméljünk, sokáig nem is fogunk! 🙂

Bízom benne, hogy a Te cicád is matuzsálemi kort megélő babérokra fog törekedni, és hiszem, hogy hamarosan rólatok olvashatunk a Rekordok Könyvében! 🙂 Tehát kihívásra fel, legyen hosszú-hosszú, élménydús és boldog életetek együtt!

Meddig él egy cica?

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek