Cicaszórakoztatás – 3+1 tipp, hogyan dobhatod fel az életét

Cicaszórakoztatás – 3+1 tipp, hogyan dobhatod fel az életét

A macskák csodálatos, érző lények, ezzel minden gazdi tisztában van. Bár mindegyik egy egyedi, önálló személyiség, azért vannak olyan tulajdonságok, melyek mindegyikre jellemzőek. Például az életstílusuk.

Cicaszórakoztatás – mit értünk ezen?

A cicák életmódját elsősorban az határozza meg, hogy a macska egy ragadozó faj. Ez azt jelenti, hogy eredendően az élete azon múlik, hogy táplálékát vadászattal szerezze be.

Bár talán egyedenként különböző arányban, de általánosságban a cicák napi elfoglaltságának fontos részei:

 • evés
 • pihenés
 • tisztálkodás
 • „cserkészés”, „üldözés”, „zsákmányszerzés”, „ölés”, játék
Cicaszórakoztatás

Cicaszórakoztatás, zsákmányszerzés

Cicaszórakoztatás – miért van rá szükség?

Azért mert velünk élnek, a macskák vadászattal kapcsolatos ösztönei megmaradtak, nyilván már kevésbé van szükség rájuk. De akkor is, ezeket valamilyen szinten ki kell elégíteniük.

A fenti utolsó kategóriába tartozó tevékenységek nélkül ugyan tudnak élni, de ez az élet számukra egyhangú, unalmas, egyszóval kellemetlen lesz. Ezért egy felelős cicagazdinak gondoskodnia kell kedvencük szórakoztatásáról is, melyekkel ezen igényeit tudja kielégíteni. Az ilyenfajta szórakoztatás a következő előnyökkel fog járni:

 • biztosítja cicánk számára a szükséges szellemi és fizikai ösztönzést
 • csökkenti a stresszt és az unalmat
 • csökkenti a nem kívánt viselkedéseket
 • növeli az életminőségüket
Cicaszórakoztatás

Cicaszórakoztatás, csökkenti a stresszt és az unalmat

Cicaszórakoztatás – tippek az alapösztönök kielégítésére

 1. érzékszervi ösztönök kielégítése

Elsősorban náluk is a szaglás az első. De fontos, hogy a többi érzékszerve (látás, hallás, ízlelés, tapintás) is kellő stimulust kapjon, ezért figyeljünk oda, hogy ezeket is kielégítsük, változatos ingerekkel.

tipp #1

Keress egy nagyobb dobozt vagy teknőt, amibe cicád könnyedén belefér. Szórj bele néhány jutalomfalatot, majd terítsd be sok-sok élénk színű műanyag labdácskával. Meglásd, cicád imádni fogja, mert miközben a labdákat túrja a finom falatokért, minden érzékét használni tudja.

 1. vadászösztönök kielégítése

Az élelem akkor tud különösen csábítóvá válni, ha meg kell küzdeni érte. Ha tehát az etetéshez megpróbáljuk megteremteni ezeket a körülményeket, akkor több előny is származhat belőle.

 • egészségügyileg jó, mert csökkenti a gyors habzsolást
 • csökkenti az unalmat
 • kielégíti a vadászösztönt azzal, hogy meg kell dolgozni érte

Számos ilyen jutifalattal tölthető játék kapható az állatkereskedésekben, ezekből kiválóan lehet válogatni. De te is könnyen elkészítheted házilag!

Cicaszórakoztatás

Cicaszórakoztatás, vadászösztön

tipp #2 – zacskós préda

Tölts meg egy uzsonnás nejlonzacskót macskamentával vagy jutalomfalatokkal! De tehetsz bele egy egérszagú egeret is, és kész is az elkapásra, megszerzésre, megölésre alkalmas zsákmány!

tipp #3 – jutifalattal töltött játék

Végy egy papír törlőkendő gurigát, és vágd ketté! Tegyél bele néhány jutifalatot, zárd le a végeit, majd vágj kisebb-nagyobb lyukakat bele, amikből ki tudja valahogy varázsolni a finomságokat.

Ugyanezt megteheted egy üres, címkétlenített félliteres műanyag palackkal is. Ha leveszed a kupakját, könnyebben kapja meg a jutit, ha fent hagyod, nehezebben.

Meglátod, milyen jól elszórakozik ezekkel kedvenced! És a végére

+1 tipp:

Cicatanítás!

Ha cicádnak meg kell dolgoznia a jutiért, nemcsak fizikailag, de szellemileg is kiváló elfoglaltságot tudsz nyújtani, ráadásul mindketten élvezni fogjátok! 🙂

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek