Honnan legyen cicám?

Honnan legyen cicám?

Ha már biztosak vagyunk benne, hogy háziállatot szeretnénk, és azt is tudjuk, hogy a macska az igazán nekünk való, ideje átgondolni, honnan is lehetne egyet (vagy akár többet!) beszerezni. Több lehetséges út van, és ahhoz, hogy melyiket válasszuk, akad néhány megfontolandó kérdés:

  1. Fajtisztát szeretnél, vagy mindegy, milyen fajta?
  2. Fiatal kölyköt szeretnél, vagy nem számít a kor?
  3. Mik a terveid vele? (Pl. csak házikedvencnek kell, vagy esetleg büszkélkednél vele kiállításokon?)
  4. Mennyi pénzt akarsz/tudsz belefektetni a beszerzésébe?
  5. Mennyire készültél fel az esetleges nem ismert eredetű problémák kezelésére lelkileg és anyagilag?

 

És most lássuk, melyek a beszerzési lehetőségek, és mik szólnak mellettük vagy ellenük:

Honnan legyen cicám – Örökbefogadás ismeretségi körből

Ha szereted az állatokat, nagy az esély, hogy hamar találsz a környezetedben valakit, akinek éppen kiscicái születtek. Ez talán a legolcsóbb és legegyszerűbb módja a cicatulajdonossá válásnak, viszont ebben az esetben nem biztos, hogy pontosan olyan lesz, mint amilyet szeretnél, hiszen kisebb a választási lehetőséged.

Honnan legyen cicám?

Honnan legyen cicám – Örökbefogadás menhelyről

Ez ugyancsak olcsó, és mivel rengeteg befogadásra váró cica van, szinte biztos, hogy találhatsz neked megfelelőt, kinézetre, korra, nemre való tekintet nélkül.

Honnan legyen cicám?

Honnan legyen cicám – Vásárlás ismeretlen/nem megbízható tulajdonostól

Rengetegen hirdetnek eladó macskákat, így ez is meglehetősen könnyű módja a cicához jutásnak. Ugyancsak kézenfekvő, ha az ember felkeres egy közeli állatkereskedést.

Így nem olyan drága, mint ha egy megbízható, leellenőrzött tenyésztőtől vennéd, viszont több rizikóval is jár. Mivel nem biztos, hogy a felmenői teljesen egészségesek, és az sem, hogy a kiválasztottat is leszűrték, beadták neki a szükséges védőoltásokat, hiába spórolsz a vásárlásnál, könnyen előfordulhat, hogy az utólag felmerülő problémák miatt sokkal több pénzt kell elköltened állatorvosi költségekre.

Honnan legyen cicám?

Honnan legyen cicám – Vásárlás tenyésztőtől

Ha már előre utánaolvastál a témának, és kiválasztottál egy konkrét fajtát (netán kiállítási terveid is vannak a cicával), akkor az adott fajta tenyésztője a legkézenfekvőbb a vásárlásra. Azonban ennek érdemes minél alaposabban utánajárni, mert könnyen kiderülhet, hogy a kiválasztott „tenyésztő” valójában szaporító – azaz nem tartja felelősen az állatokat, nem gondoskodik megfelelően róluk, nem veszi ki a tenyésztésből az arra nem alkalmas egyedeket, illetve nem biztosítja a szükséges egészségügyi feltételeket a kínált cicáknak. Önmagában az, hogy ad egy törzskönyvet, még nem biztosíték arra, hogy csak jó tenyésztő lehet!

Honnan legyen cicám?

Tehát ez esetben mindenképpen ajánlott előzetesen alaposan utánajárni (interneten utánaolvasni, véleményeket megkérdezni, meglátogatni, személyesen beszélni vele, megnézni, hogyan tartja az állatokat és a kiválasztott cica rokonait stb.), és elegendő időt, energiát szánni a feltérképezésre, hogy később véletlenül se érjen meglepetés!

Ha viszont valóban jó a tenyésztő, akkor hiába költségesebb a megvásárlás, jó esélyed van, hogy olyan cicád legyen, amilyet valóban megálmodtál magadnak, és hosszú, boldog éveket tölthettek majd el együtt.

Bővebben a tenyésztő és szaporító közötti különbségekről: https://mainecooncica.wordpress.com/cim1/kivalasztas

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek