Cica és víz – mi az oka annak, hogy nem szeretik?

Cica és víz – mi az oka annak, hogy nem szeretik?

A cicák viszonya a vízzel finoman fogalmazva is meglehetősen ellentmondásos. De az is lehet, hogy inkább azt kellene írnom: a macskák utálják a vizet.

Ez az állítás azonban így, egy az egyben nem állja meg a helyét. Az mondjuk általánosan elmondható, hogy ez a faj nem a víz- és fürdésimádatáról nevezetes. De azért (biztosan…) akadnak olyan egyedek is, akik kifejezetten élveznek a vízben pancsikolni.

Azt viszont tudjuk: a cica egy kifejezetten tiszta állat, sok időt fordít a mosakodásra, naponta többször alaposan átnyalogatja a bundáját. Ráadásul állítólag úszni is tudnak, tehát nem itt rejlik a gond. Mi lehet mégis ennek a nagy víziszonynak az oka?

Cica és víz

Cica és víz

Cica és víz – miért utálják?

Persze egyetlen igaz, konkrét magyarázat, mint a legtöbb „miért” jellegű kérdésre általában, nem létezik. De azért természetesen született már többféle ötlet erre is. Íme néhány lehetséges teória a jelenség megokolására:

  • nehezen száradó szőr

A kutyákkal ellentétben a macskák szőre sokkal lassabban és nehezebben szárad meg. Ezalatt az idő alatt pedig nem lehet túl kellemes nekik a borzongató ázottság érzése.

  • könnyen belemegy a fülébe a víz

Ami pedig nemcsak kellemetlen, de könnyen fertőzéshez is vezethet, ez valóban nem egy elhanyagolható szempont. És ugye az alakja is pont olyan, hogy bizony könnyen belemehet.

  • nem szeret bepiszkolódni

Bár magát mosdatni igen, mennyire felháborító mégis, hogy fürdés után kezdheti elölről az egészet?!

Cica és víz

Cica és víz

  • ráadásul a jó kis saját szaga is elvész

A víz, szemben a nyalással elmossa a cicán levő saját illatanyagait, pedig egymás illata számukra fontos kommunikációs eszköz.

  • a cicák ősei nemigen találkoztak vízzel régente

A mai házimacskák legtöbbje közel-keleti felmenőkkel büszkélkedhet, ahol nemigen lehetett esélyük nagy, összefüggő vízterületekbe botlani. És hát ugye, ami ismeretlen, az gyanús, így könnyen lehet veszélyes is. Ezért érdemes minél távolabb tartani magát tőle az ember macskájának.

  • a víz csobog, mozog, visszaveri a fényt, nem lehet rendesen megfogni – egyszóval, fura…

És ugyancsak, ami fura, az gyanús, így nem árt fenntartásokkal kezelni.

Ha belegondolunk, bármelyik indok logikusnak tűnik – de ki tudja? Könnyen lehetséges, hogy a valódi magyarázat más, ámbár nem kevésbé érthető, mint ezek.

Cica és víz

Cica és víz

Persze a víz lehet érdekes és megbabonázó, még egy gyanakvó macska számára is. Hiszen melyik macskatartó ne látta volna már kis kedvencét elmerülten figyelni a csapból folyó vízfolyamot? Netán paskolgatni a kád vizét? Persze ez utóbbit követően ismét gyors mosakodásra lesz szükség, de egye fene, a kíváncsiság néha nagy úr lehet! 🙂 Azért vannak olyan helyzetek, amikor a cica sem kerülheti el a fürdetés mizériáját. Erről a későbbiekben majd ejtünk még néhány szót.

Nevet választanál kiscicádnak?

Macskanevek, cicanevek A-Z

Kislány cicanevek

Fiú cicanevek