Illatok szerepe a cicák és gazdáik életében

Illatok szerepe a cicák és gazdáik életében

Cikkünkben az illatok hatásával foglalkozunk háziállataink és gazdáik nézőpontjából. Ahogyan ránk, úgy cicáinkra is hatással vannak az illatok. Az állatoknál azonban nagyon vigyázni kell, mert az erős, emberekre jó hatással lévő illatok káros hatással lehetnek cicáink számára.Az illatok pozitív hatása a gazdikra

Bizonyos illatokat vagy illóolajokat pozitív érzelmi állapotokhoz kapcsolnak. A borsmenta illata például köztudottan élénkítő hatású, és javíthatja a kognitív állóképességet, a motivációt és az általános teljesítményt. Másrészt a levendula illata csökkentheti a szívverést, elősegítve a relaxációt és az alvást. Egyre elterjedtebb a lakásparfümök használata az otthonokban. Egyrészt, mert nem tűzveszélyesek és nincs füstjük, mint az illatgyertyáknak másrészt egyszerűbbek, és nem hagynak cseppnyomot, mint a diffúzoros párologtatók.

Szagok hatása háziállatainkra

A háziállatok, különösen a cicák, rendkívül érzékenyek a különböző szagokra, amelyek nagy hatással lehetnek hangulatukra és viselkedésükre. Fontos, hogy a cicák gazdái tisztában legyenek azzal, hogy bizonyos illatok, mint például a citrusfélék, a mentol vagy a fahéj, kellemetlenek vagy akár irritálóak lehetnek a macskák számára. Ezzel szemben más illatok, mint a macskamenta vagy a valeriana, pozitív hatással lehetnek a cicákra, nyugtatóan hatnak vagy játékosságot válthatnak ki belőlük. Ezért a macskatartóknak ajánlott odafigyelniük az otthoni illatokra, és kerülniük kell azokat a tisztítószereket, légfrissítőket vagy illóolajokat, amelyek zavarhatják vagy károsíthatják kedvencük jólétét. Mindig ügyeljen arra, hogy a választott termékek biztonságosak és kíméletesek legyenek a macskák számára, hogy biztosíthassák kedvencük boldogságát és egészségét.

Illatok szerepe a cicák és gazdáik életében

Illatok szerepe a cicák és gazdáik életébenAmire lakásparfümök használata közben vigyázniuk kell a cica gazdiknak

Az aromaterápia, az illóolajokat és más aromás vegyületeket használó terápiás gyakorlat egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel számos fizikai és érzelmi állapot kezelésére alkalmas. A lakásparfümökbe is illóolajokat raknak.

A cicák sokkal kíváncsibb természetűek, mint a kutyák. Sokszor láthatjuk, hogy meg is szagolják a dolgokat. Végezzünk tesztet lakásillatosítónkkal. Cicánk segíthet eldönteni, hogy melyik illatot válasszuk. Amikor a levegőbe juttatjuk a kiválasztott illatot és cicánk azonnal menekülőre fogja örökre felejtsük el azt az illatot. Amennyiben közeledik és szagolgat, figyelhetjük tovább a reakcióit. Nekünk is érdekes kísérlet lehet, mert aki összeszokott macskájával, annak biztosan olyan illatot „választ” ami a gazdinak is tetszeni fog. Amikor hívás nélkül odajön és dorombolva ölbe ugrik rövid idővel az illat kipermetezése után, tudhatjuk, hogy nyert ügyünk van.

Az itt használt illatok mélyreható hatással lehetnek érzelmi egészségünkre. A mennyiséggel azonban vigyáznunk kell a cicák miatt. A háziállatokkal egy légtérben NE alkalmazzunk, nagyon tömény, intenzív illatokat. Csak kisebb koncentrációban használjuk a domináns illatokat. Így tekintettel lehetünk háziállatainkra. Az illatok használatát kerüljük az etetési időszakban, hogy a megszokott étel illatát érezze az állatunk és az ne keveredjen más számára idegen szagokkal. Ne vegyünk silány minősége miatt illatosított állateledelt és nem természetes illatosítású almot.Nevet választanál kiscicádnak?

Kedvenceink

Kutyanevek

Madárinfó